1 IULIE
SĂ FIM TREJI SPIRITUAL
- „Luaţi seama la voi înşivă, ca nu cumva să vi se îngreuieze inimile (să ajungeți deprimați și dărâmați) cu îmbuibare de mâncare şi băutură şi cu îngrijorările [treburile] vieţii acesteia, şi astfel ziua aceea să vină fără veste asupra voastră [ca o capcană sau o cursă].” - Luca 21:34 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
Isus și-a încheiat învățătura despre zilele din urmă din acea zi, reamintindu-le ucenicilor Săi, să trăiască cu așteptarea zilei judecății, pe care El o numește aici „ziua aceea”. Acest avertisment este valabil și pentru noi, creștinii de azi. Este datoria noastră să fim atenți la căile pe care le urmăm și la felul în care trăim.
Este ușor să ajungem extenuați și încet, încet să revenim la vechiul stil de viață dacă nu vrem cu adevărat să creștem în relația noastră cu Isus și nu ne hrănim inima cu Cuvântul Lui Dumnezeu în fiecare zi. Poftele firii păcătoase sunt principalul nostru dușman. De când ne-am născut din nou și Duhul Sfânt locuiește în noi, avem și roada Sa în duhul nostru, inclusiv autocontrolul. Dar trebuie să fim cu adevărat dedicați Domnului, să Îi dăm Lui totul, să dorim permanent să-L cunoaștem tot mai mult, nu numai duminica și să căutăm să fim în prezența Lui cât mai des posibil, pentru ca roada Duhului Sfânt să se manifeste în viețile noastre.
Tot ceea ce ne poate controla devine un idol și este un păcat. Ori de câte ori ne îngrijorăm și suntem preocupați de tot ce ține de viața în această lume, noi conducem și nu Isus. Dacă continuăm să facem așa mai mult timp, s-ar putea să nu mai realizăm că-L supărăm pe Domnul și să nu mai avem timp să ne pocăim și să facem voia Tatălui ceresc.
Rugăciune sugerată: Doamne Tată, Te rog ajută-mă să am în permanență foame de mai mult din Tine și să doresc sincer să fac voia Ta. Te rog ajută-mă să merg pe calea îngustă și să nu mai privesc înapoi la niciunul din lucrurile pe care le făceam înainte de a deveni copilul Tău. Te rog să mă ajuți să înțeleg Scriptura prin Duhul Sfânt și să aplic adevărul acesteia în toate ariile vieții mele, ca să pot crește spiritual și roada Duhului Sfânt să se manifeste în viața mea. Te rog ajută-mă să-mi pot controla tot mai mult firea, ca să nu păcătuiesc, ci să trăiesc pe placul Tău și ajung să-mi petrec veșnicia alături de Tine. Laudă și mărire Numelui Tău cel sfânt! Amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
2 IULIE
CUM NE ÎNNOIM MINTEA
- Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia [valorilor și obiceiurilor lui superficiale], ci să vă prefaceţi [progresiv, pe măsură ce vă maturizați spiritual] prin înnoirea minţii voastre [concentrându-vă pe valorile Lui Dumnezeu , cu un comportament etic], ca să puteţi deosebi bine voia Lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită [în scopul și planul Lui pentru voi]. - Romani 12:2 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
Scriptura ne îndeamnă să nu imităm modelul lumii în care trăim. Un creștin adevărat nu ar trebui să urmeze moda lumii și nici modelul lumesc al vremii în care trăiește. Fiecare perioadă din istorie are propriile valori și obiceiuri și cu cât este mai ridicat nivelul de trai, cu atât mai multe sunt păcatele acceptate ca normalitate în societatea respectivă.
Nicio societate umană nu are un model cu adevărat bun de urmat. Indiferent de locul în care trăim, trebuie să facem tot posibilul pentru a ne transforma treptat, prin reînnoirea minții noastre prin adevărul Cuvântului Lui Dumnezeu. Modul de gândire, raționamentul sau capacitatea de înțelegere ne sunt modelate de valorile pe care le urmăm și de mediul în care trăim, zi de zi. În toți anii în care am trăit fără Isus, ne-am programat creierul să gândească în conformitate cu valorile lumii. Acum, pentru că suntem creștini, trebuie să renunțăm la vechea noastră mentalitate și să o înlocuim cu modul de gândire al Lui Dumnezeu, care este perfect și urmează cel mai bun sistem de valori.
Cu cât studiem mai mult Biblia, rugându-L pe Duhul Sfânt să ne ajute să o înțelegem și să ne reveleze ceea ce studiem, iar apoi medităm asupra textului studiat, începem să înlocuim modelul nostru vechi de gândire cu cel corect. Fiecare dintre noi știe cu ce are cele mai mari probleme și ar trebui să schimbe mai întâi. Dacă ne concentrăm mai mult timp pe versetele biblice care arată adevărul Lui Dumnezeu despre ceea ce trebuie să schimbăm, vom putea înlocui ceea ce era greșit cu adevărul. Când începem să gândim corect în orice problemă de caracter sau comportament, ne schimbăm și ca urmare vom acționa pe placul Domnului. Apoi, putem începe să corectăm un alt tipar greșit de gândire. Este nevoie de timp și de efort pentru a ne înnoi mintea, dar rezultatul merită efortul depus. Trăim în această lume ca să-L cunoaștem pe Dumnezeu, să trăim în ascultare de El, să împlinim planul și scopul pe care Îl are pentru viețile noastre și să-i ajutăm pe cât mai mulți oameni să ajungă mântuiți.
Rugăciune sugerată: Doamne Tată ceresc, Îți mulțumesc că ai pregătit tot ce am nevoie ca să-mi pot schimba vechiul mod de gândire lumesc, cu cel biblic, corect. Cu cât înțeleg mai bine care este voia Ta și cu cât devine mai real Cuvântul Tău în viața mea, cu atât sunt mai binecuvântat(ă). Ce minunat este sistemul Tău de valori! Te rog ajută-mă să îl înțeleg și să-mi pot înlocui vechiul mod de gândire cu adevărul Cuvântului Tău, să înțeleg voia Ta și să o împlinesc. Îți mulțumesc că voia Ta este bună, plăcută și desăvârșită în tot ceea ce privește planul și scopul Tău pentru viața mea. În Numele Lui Isus, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
3 IULIE
ISUS NE-A DAT PACEA LUI
- „Vă las pacea, vă dau pacea Mea. Nu v-o dau cum o dă lumea. Să nu vi se tulbure inima, nici să nu se înspăimânte [nu vă mai lăsați tulburați și agitați; și nu mai acceptați să cădeți pradă fricii, intimidării, lașității și nehotărârii.]” - Ioan 14:27 (cu traduceri din Biblia Amplificată Ediția Clasică, între paranteze)
Toate situațiile grele cu care m-am confruntat în ultimii ani, m-au făcut să înțeleg mai mult ca niciodată că de noi depinde să alegem să fim fericiți pentru că suntem copiii Lui Dumnezeu, în loc să trăim nefericiți din cauza circumstanțelor în care ne aflăm. Dacă suntem triști și nefericiți, cu siguranță nu vom putea schimba în bine lucrurile care merg rău. Dimpotrivă, le putem înrăutăți și mai mult făcându-i nefericiți și pe cei din jur.
Isus a spus că ne-a dat pacea Lui! În „omul interior al inimii” avem roada Duhului Sfânt, care include dragostea, bucuria și pacea (Galateni/Gal. 5:22) și toate trei lucrează împreună. Dragostea ne ajută să nu fim ușor ofensați și să-i iertăm mai ușor pe cei care ne rănesc și împreună cu pacea ne face bucuroși. Dacă ținem la bucuria noastră, facem tot posibilul pentru a o menține și, ca rezultat, vom avea și mai multă pace.
Prin lupta împotriva fricii, anxietății, îngrijorării și emoțiilor negative, ne păstrăm pacea și inima veselă. Merită să facem efortul de a ne păstra pacea. O viață agitată și chinuită nu ne face bine. Implicarea în discuții aprinse, care adesea degenerează în certuri, doar de dragul de a avea dreptate sau de a avea ultimul cuvânt, nu ne ajută la nimic, dimpotrivă, ne creează mai multe probleme. Cu cât ascultăm mai mult sfatul Domnului nostru, cu atât suntem mai fericiți!
Rugăciune sugerată: Doamne Tată ceresc, Îți mulțumesc din toată inima pentru pacea Ta, care depășește puterea umană de înțelegere! Ce minunată este pacea Ta. Te rog să-mi dai înțelepciune, ca să învăț să-mi păstrez pacea și bucuria, fără să mai cad pradă fricii, intimidării, lașității și nehotărârii indiferent prin ce situație trebuie să trec. Te rog Doamne să mă umpli cu prezența Duhului Tău Sfânt, pentru ca roada Ta să abunde în viața mea și să trăiesc spre slava Ta. Glorie și mărire Numelui Tău cel sfânt, Domnul meu, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
4 IULIE
ÎNȚELEPȚI ÎN CE E BINE ȘI NEȘTIUTORI ÎN CE PRIVEȘTE RĂUL
- Cât despre voi, ascultarea voastră este cunoscută de toţi. Mă bucur dar de voi şi doresc să fiţi înţelepţi în ce priveşte binele şi proşti în ce priveşte răul. Dumnezeul păcii va zdrobi în curând pe Satana sub picioarele voastre. Harul Domnului nostru Isus Cristos să fie cu voi! Amin. - Romani 16:19-20
Mesajul acestor versete demonstrează că nu este suficient să ascultăm de Domnul doar un timp și apoi să nu mai acordăm atenție modului în care trăim. Pavel a scris această epistolă copiilor Lui Dumnezeu din Roma, care au renunțat să se închine zeilor păgâni și L-au urmat pe Isus cu toată inima lor, lăudându-i pentru credința lor, care era renumită în acele zile, în întreaga lume (Romani 1:8). Chiar dacă erau un exemplu, Pavel condus de Duhul Sfânt, îi îndemna să continue să fie înțelepți și să aleagă să facă ce este bine. Acest sfat este valabil și pentru noi și implică toate alegerile pe care trebuie să le facem zilnic.
Pe măsură ce creștem spiritual și luăm tot mai multe decizii bune, Domnul nostru „va zdrobi pe Satan sub picioarele noastre” ajutându-ne să recunoaștem minciunile și trucurile pe care le folosește, încercând să ne distrugă. În Numele Lui Isus, avem autoritatea de a ne împotrivi diavolului. Dacă Isus nu ar fi făcut pace între noi și Dumnezeu, Satan ar avea în continuare dreptul să ne chinuie și să ne țină în robie. Fără harul Domnului nostru, niciunul dintre noi nu ar ajunge în rai!
Rugăciune sugerată: Îți mulțumesc, Doamne Isuse, că ai făcut pace între mine și Dumnezeu Tatăl. Îți mulțumesc pentru jertfa Ta care m-a eliberat de sub robia păcatului și mi-a deschis calea spre cer. Te rog să-mi dai înțelepciune ca să pot trăi curat, să iau deciziile corecte și să nu fiu nici măcar atras(ă) de rău. Te rog ajută-mă să-mi amintesc și să folosesc autoritatea pe care o am în Numele Lui Isus atunci când diavolul caută să-mi facă rău. Slavă Ție Doamne pentru victoria pe care o am în Tine și pentru harul Tău minunat, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
5 IULIE
BENEFICIILE ÎNCREDERII ÎN AJUTORUL DOMNULUI
- Încredinţează-ţi lucrările în mâna Domnului [supune-le Lui și încrede-te în El pentru reușită], şi îţi vor izbuti planurile [dacă vei trăi în ascultare de voia și conducerea Sa]. - Proverbele 16:3 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
Viața poate fi mult mai ușoară dacă învățăm să Îi cerem Domnului sfatul când trebuie să luăm o decizie. Ne putem încrede în Dumnezeu, că ne va ajuta să facem totul cât mai bine, dacă Îi predăm Lui tot ce avem de făcut. Biblia ne îndeamnă să Îi dăm tot Lui Isus (Matei/Matt. 11:28) și acesta este cel mai scurt drum spre reușită. Îndatoririle și responsabilitățile pe care le avem, ne pot împovăra, dar vestea bună este că i le putem da Domnului.
Toate procesele de gândire și de planificare care au loc în mințile noastre cu privire la ceea ce trebuie să facem, pot deveni o povară și o sursă de stres. Biblia ne îndeamnă să Îi încredințăm Domnului grija obligațiilor și responsabilităților noastre. Dar, după ce Îl rugăm pe Dumnezeu să ne arate ce și cum să facem, ne este greu să lăsăm problema pe care o avem la picioarele Domnului, și să nu o luăm înapoi în mod repetat, încercând să o rezolvăm prin propriile noastre puteri.
Când învățăm să ne lăsăm planurile la picioarele Domnului nostru, fiind încredințați că voia Lui în legătură cu acestea este cea mai bună și apoi urmăm îndrumarea Lui, fără să ne mai îngrijorăm, vom obține cele mai bune rezultate.
Rugăciune sugerată: Îți mulțumesc Domnul meu, pentru că voia Ta este cea mai bună și ai cea mai bună soluție pentru fiecare lucru pe care trebuie să-l fac. Te rog ajută-mă să Îți dau controlul deplin asupra vieții și îndatoririlor mele și să fac totul așa cum mă conduci. De asemenea, Te rog ajută-mă să-mi amintesc cât sunt de limitat(ă) în propria mea putere și abilitate. Tu vrei să reușesc în ceea ce trebuie să fac și vrei să mă conduci pas cu pas spre reușită. Te rog ajută-mă să-ți dau Ție tot ce am de făcut și să-mi las povara la picioarele Tale! Îți mulțumesc pentru tot ajutorul și răbdarea pe care o ai cu mine, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
6 IULIE
RĂBDAREA ESTE ESENȚIALĂ PENTRU MÂNTUIRE
- „Prin răbdarea voastră [și capacitatea voastră de a îndura prin puterea Duhului Sfânt], vă veţi câştiga sufletele voastre.” - Luca 21:19 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
Ce a spus Domnul nostru de fapt? A spus că prin puterea Duhului Sfânt, avem capacitatea de a îndura și astfel ne vom salva sufletele. În Matei 24:13 și Marcu 13:13 mesajul este chiar mai clar: „... cine va răbda până la sfârşit va fi mântuit”. A ne câștiga sufletele, înseamnă să nu ni le pierdem și să ajungem în iad, ci să fim mântuiți și să ajungem în Rai. Răbdarea ne aduce beneficii uriașe și pentru această viață, nu numai pentru eternitate.
Ne putem păstra calmul atunci când alții ne urăsc, ne trădează sau chiar vor să ne ucidă, dacă credem că Domnul este cu noi și nu ne părăsește orice ar fi. Chiar și moartea, pentru creștini este un câștig, pentru că mergem sus la Domnul nostru. În versetele anterioare, Isus le-a mai spus ucenicilor și implicit nouă, că, chiar dacă trecem prin încercări foarte dure și trupurile noastre ar putea fi ucise, nu ni se va pierde „niciun păr din cap”. Noi suntem ființe veșnice și avem aceste trupuri fizice doar pentru perioada în care trăim pe acest Pământ, ca să ne pregătim locul unde ne vom petrece veșnicia. „Pierderea acestor trupuri”, înseamnă doar că vom continua să existăm într-o formă spirituală, până la răpire, când ne vom primi trupurile de slavă. Deci, nu merită să facem compromisuri, pentru a ne păstra aceste trupuri pentru un timp limitat, cu costul pierderii mântuirii care este pentru totdeauna. Puteți citi mai multe dacă doriți în articolul „Prin răbdarea voastră aveți sufletele voastre”.
Rugăciune sugerată: Domnul meu, Îți mulțumesc din toată inima pentru că mi-ai arătat perspectiva corectă asupra vieții. Te rog ajută-mă să mă concentrez asupra veșniciei și nu asupra vieții de aici, de pe Pământ. Tu dorești să fiu cu Tine pentru totdeauna și dacă învăț să am răbdare și să mă încred în Tine, indiferent prin ce trebuie să trec, voi putea ajunge în rai unde voi avea parte de adevărata fericire pentru totdeauna. Te rog ajută-mă să trăiesc pentru a-ți face pe plac și nu pentru un câștig fals, de moment. În Numele Lui Isus m-am rugat, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
7 IULIE
PUTEM SĂ NU NE TEMEM, ȘTIIND CĂ DOMNUL ESTE DE PARTEA NOASTRĂ
- În mijlocul strâmtorării, am chemat pe Domnul: Domnul m-a ascultat şi m-a scos la loc larg. Domnul este de partea mea, nu mă tem de nimic: ce pot să-mi facă nişte oameni? - Psalmii 118:5-6
Pe parcursul vieții, cu toții trecem prin multe situații similare cu ceea prezentată de regele David în versetele de mai sus. De câte ori alegem să avem atitudinea corectă, să ne păstrăm inima curată și ne rugăm Domnului, cu credință, El ne va răspunde. David a fost un om după inima Lui Dumnezeu (Faptele Apostolilor/Acts 13:22) și a trăit în ascultare de Domnul lui. Chiar dacă nu putem spune că ascultarea lui David a fost perfectă, putem totuși remarca că atunci când a realizat că a păcătuit, s-a pocăit, și L-a rugat sincer pe Domnul să-l ierte.
Dacă știm cu adevărat că avem inimile curate și nu există păcat în viețile noastre pentru care nu ne-am pocăit, putem fi siguri că Dumnezeu este de partea noastră, cel rău nu are niciun drept să ne facă rău și nu avem de ce să ne fie frică. Niciun om nu ne poate face nimic prin care să ne pierdem mântuirea, atâta timp cât vrem să Îi aparținem Lui Dumnezeu. Chiar dacă ne-ar ucide trupurile, nu pierdem nimic, pentru că vom ajunge să fim împreună cu Domnul nostru într-o fracțiune de secundă!
Rugăciune sugerată: Doamne Tată ceresc, Îți mulțumesc că ești de partea mea și că mă ajuți ori de câte ori Îți cer ajutorul. Te rog ajută-mă să am acea frică în reverență, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta și să-mi păstrez inima curată. Duhule Sfinte, Îți mulțumesc că-mi arăți când păcătuiesc. Doamne Te rog să mă ajuți să mă pocăiesc repede, dacă greșesc și să trăiesc curat pentru ca niciodată să nu fie niciun păcat între mine și Tine, care să-i dea dreptul dușmanului să-mi facă rău. Îți mulțumesc Isuse, că ești de partea mea și nu împotrivă. Tu vrei să nu mă tem de oameni sau de cel rău și ai întotdeauna pregătită o cale de scăpare pentru mine, indiferent cât de rea ar fi situația. Te laud și Te slăvesc Doamne Isuse, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
8 IULIE
DOMNUL NE-A DAT TOT CE AVEM NEVOIE CA SĂ ÎNVINGEM ISPITELE
- Nu v-a ajuns nicio ispită [indiferent din ce sursă] care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească [nu este nicio ispită neobișnuită sau peste puterea umană de a-i rezista]. Şi Dumnezeu, care este credincios [Cuvântului Său—El este plin de compasiune și demn de toată încrederea], nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre [de a rezista], ci, împreună cu ispita, a pregătit [în trecut, pregătește în prezent și va pregăti întotdeauna], şi mijlocul să ieşiţi din ea, ca s-o puteţi răbda [fără a ceda și veți putea birui ispita cu bucurie]. - 1 Corinteni 10:13 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
Cât timp trăim pe acest Pământ, suntem confruntați cu diferite ispite. Sursa lor poate fi propria noastră natură carnală, alte persoane, mediul în care ne aflăm sau cel rău. Dar indiferent de unde vin, Dumnezeu nu permite niciun fel de ispite care ar putea depăși capacitatea noastră de a lupta împotriva lor. Când tolerăm poftele firii noastre, acestea devin tot mai puternice, așa că ne facem o favoare imensă când le oprim, prin folosirea auto-controlului, care este roada Duhului Sfânt și este deja în noi de când am fost născuți din nou.
Domnul permite anumite circumstanțe în viața noastră în care putem fi ispitiți, dar întotdeauna ne pregătește și o cale de ieșire, ca să nu păcătuim. Chiar și așa, depinde de noi să ne facem partea, ca să nu păcătuim, făcând ceea ce suntem ispitiți. Dumnezeu este milostiv și împlinește tot ce ne promite în Cuvântul Său. Dacă trăim în ascultare de Domnul, Îl iubim și ne închinăm Lui, putem să nu cedăm și să depășim orice ispită, pentru că Dumnezeu a pregătit deja calea de ieșire din fiecare situație tentantă în parte. Domnul nostru nu ne va forța niciodată să folosim ieșirea pe care ne-a pregătit-o, dar atâta timp cât vrem să ascultăm de El, vom ști ce vrea să facem, și vom putea să nu păcătuim.
Rugăciune sugerată: Doamne Tată ceresc, Te rog ajută-mă să Te iubesc mereu și să Te ascult, ca să Îți pot aparține pentru totdeauna. Te rog ajută-mă să recunosc orice ispită și minciună a dușmanului și să nu cedez păcătuind, ci să folosesc calea de ieșire pe care mi-ai pregătit-o. Îți mulțumesc pentru toate victoriile pe care le-am avut deja în Tine și Te rog să mă ajuți să rămân mereu în Tine și să fac voia Ta. Te rog să-mi dai mai multă foame și pasiune ca să studiez Scriptura și să Te cunosc, astfel încât nimic altceva să nu mai fie cu adevărat tentant pentru mine. În Numele Lui Isus m-am rugat, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
9 IULIE
NE PUTEM BUCURA ÎN ÎNCERCĂRI, ȘTIIND CĂ NE MĂRESC CAPACITATEA DE A ÎNDURA
- Fraţii mei, să priviţi ca o mare bucurie când treceţi prin felurite încercări, ca unii care ştiţi că încercarea credinţei voastre lucrează răbdare. - Iacov 1:2-3
Aceeași încercare poate avea efecte diferite asupra unor persoane diferite. Ceva ce ar putea fi devastator pentru un creștin, poate fi ceva minor pentru altul. Toți am urmat o anumită cale în viață și ne-am confruntat cu diferite greutăți. Deci, indiferent prin ce trebuie să trecem, nu ni se spune să ne bucurăm de durere, ci să avem perspectiva corectă asupra acesteia și anume perspectiva pe care vrea Dumnezeu să o avem.
În versiunea „Good News” a Bibliei, versetele de mai sus sunt scrise astfel: „Prietenii mei, considerați-vă fericiți când vin tot felul de încercări în calea voastră, pentru că știți că atunci când credința voastră reușește să facă față unor astfel de încercări, vă va mări capacitatea de a îndura.”
Orice încercare prin care trecem, ne testează credința. Pe măsură ce trecem cu bine prin mai multe probleme, ne întărim credința în ajutorul Domnului, devenim mai răbdători și vom învinge mai ușor greutățile următoare. Când alegem să avem atitudinea corectă și inima curată când trecem printr-o situație grea, ne maturizăm spiritual și ne va fi tot mai ușor să ne păstrăm pacea în mijlocul furtunilor vieții. Pacea și bucuria noastră nu ar trebui să se bazeze pe circumstanțe, ci pe cunoașterea Lui Dumnezeu și a adevărului că Domnul schimbă fiecare lucru rău în ceva bun pentru noi, dacă ne încredem în El.
Rugăciune sugerată: Îți mulțumesc Doamne, că mă ajuți să mă bucur, indiferent de circumstanțe. Te rog ajută-mă să văd ce lucru bun iese din situația grea prin care trec și să știu că toate încercările pe care le trec cu bine îmi măresc credința și mă întăresc. Îți mulțumesc Doamne că, cu fiecare încercare, am mai multă răbdare și pot să-mi păstrez pacea interioară tot mai ușor. Te rog ajută-mă să aleg să mă bucur în timp ce trec prin greutăți, știind că victoria mea este aproape și că voi putea învinge tot mai ușor provocările vieții de zi cu zi. În Numele Lui Isus, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
10 IULIE
NIVELUL BINECUVÂNTĂRII ESTE DAT DE NIVELUL RĂBDĂRII PE CARE O AVEM
- Dar răbdarea trebuie să-şi facă desăvârşit lucrarea, pentru ca să fiţi desăvârşiţi, întregi şi să nu duceţi lipsă de nimic. - Iacov 1:4
Noi suntem cei care trebuie să nu ne mai lăsăm conduși de natura noastră carnală. Nu mai putem continua să facem față stresului, așa cum obișnuiam înainte de a fi născuți din nou, să fim nerăbdători, să ne supărăm atunci când lucrurile nu merg așa cum vrem noi și să îi permitem naturii noastre carnale să preia controlul. Nu putem avea doi domni în același timp. Dacă Isus este Domn, trebuie să urmăm exemplul și conducerea Sa și aceasta înseamnă că nu mai acceptăm să urmăm impulsurile naturii noastre carnale.
Ori de câte ori nu urmăm conducerea Duhului Sfânt și cădem în păcat, îi dăm dreptul diavolului să ne facă rău. Alegerea este a noastră și cu cât învățăm mai repede să facem lucrurile așa cum vrea Dumnezeu și Îl lăsăm pe Duhul Sfânt să preia controlul asupra naturii noastre firești, cu atât mai repede vom deveni copii „desăvârșiți” ai Lui Dumnezeu.
Puterea prin care rămânem „în picioare”, suntem cu adevărat calmi și răbdători în timp ce totul se prăbușește în jurul nostru, nu vine din noi înșine. Duhul Sfânt este Cel care lucrează în noi, când Îi cerem ajutorul și urmăm îndrumările Sale.
Rugăciune sugerată: Doamne Tată, Te rog ajută-mă să nu-mi pierd răbdarea în așteptarea răspunsului Tău la rugăciuni. Știu că, cu cât mă încred mai mult în Tine, cu atât voi avea mai multă răbdare și putere ca să-mi păstrez atitudinea corectă. Făcând astfel, mă pot chiar bucura în duh, în timp ce firea mă îndeamnă să disper. Te rog ajută-mă să devin ceea ce m-ai creat să fiu. Îți mulțumesc Doamne, că dacă trăiesc curat pentru Tine, Tu îmi porți de grijă și nu voi duce lipsă de nimic. Îți mulțumesc din toată inima, Domnul meu, amin!
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
11 IULIE
PUTEM AVEA ÎNȚELEPCIUNE DACĂ O CEREM CU CREDINȚĂ
- Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă şi fără mustrare, şi ea îi va fi dată. Dar s-o ceară cu credinţă, fără să se îndoiască deloc, - Iacov 1:5-6a
Niciunul dintre noi nu poate spune că are prea multă înțelepciune de la Dumnezeu. De-a lungul anilor, am cunoscut creștini cu adevărat înțelepți și totuși niciunul dintre ei nu avea o înțelepciune perfectă în fiecare zonă a vieții. Chiar și geniile, care au descoperit sau au inventat atât de multe lucruri uimitoare, au luat și decizii greșite în viețile lor și nu pot spune că au avut prea multă înțelepciune de la Dumnezeu.
Domnul nostru este mai mult decât doritor să ne facă mai înțelepți. Dumnezeu a pregătit înțelepciunea pentru noi, tocmai pentru că vrea să ne-o dea și noi s-o folosim ca să trăim vieți biruitoare. Ca să o putem cere cu credință, trebuie să credem că Domnul poate și vrea să ne dea toată înțelepciunea de care avem nevoie. Natura noastră firească încearcă să ne facă să ne îndoim că suntem vrednici să primim ceva de la Dumnezeu și dușmanul se folosește de orice minciună, încercând să ne împiedice să devenim cu adevărat înțelepți. Un creștin înțelept este unul puternic și o adevărată amenințare pentru împărăția întunericului, așa că diavolul încearcă orice truc pentru a ne opri să devenim mai înțelepți. Dar pentru că Isus „care este în noi este mai mare decât cel care este în lume” (1 Ioan 4:4) și voia Domnului este să fim înțelepți, putem primi ceea ce cerem.
Rugăciune sugerată: Domnul meu, Te rog să-mi dai mai mult din înțelepciunea Ta și să mă ajuți să înving orice îndoială, ca să mă rog cu credință. Îți mulțumesc că, pe măsură ce cresc în credință, pot primi tot mai mult din înțelepciunea Ta, pot să înțeleg voia Ta și să trăiesc pe placul Tău. Mulțumesc, Doamne, că ai pregătit calea prin care pot înlocui înțelepciunea lumească pe care am încercat ani de zile s-o acumulez, cu înțelepciunea Ta perfectă pe care n-o poate depăși nimic altceva. În Numele Lui Isus m-am rugat, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
12 IULIE
CUM PUTEM AVEA MAI MULTĂ CREDINȚĂ DECÂT ÎNDOIALĂ?
- Dar s-o ceară cu credinţă, fără să se îndoiască (să nu ezite, să nu oscileze) deloc, pentru că cine se îndoieşte (ezită, oscilează) seamănă cu valul mării, tulburat şi împins de vânt încoace şi încolo. Un astfel de om să nu se aştepte să primească ceva [din ceea ce cere] de la Domnul, - Iacov 1:6-7a (cu traduceri din Biblia Amplificată Ediția Clasică, între paranteze)
Oricare ar fi cererea noastră de rugăciune, dacă ne îndoim și nu suntem siguri că Dumnezeu ne va da ceea ce cerem, nu vom primi nimic. Pare să fie mai ușor să avem credință atunci când ne rugăm pentru altcineva decât când ne rugăm pentru noi înșine. Acest lucru se datorează faptului că cunoaștem mult mai bine toate aspectele situației noastre și suntem mult mai implicați fizic și emoțional în ceea ce ne privește pe noi personal, decât când ne rugăm pentru altcineva.
Cu cât cererea noastră este mai gravă și cu cât durează mai mult până când primim răspunsul la rugăciune, cu atât ne este mai greu să credem, fără să ne îndoim. Ce putem face? Ca să fim siguri că ne rugăm potrivit cu voia Lui Dumnezeu, trebuie să avem două sau trei versete biblice care ne susțin cererea. Pe baza acelor versete ne putem întări credința și putem lupta cu orice îndoială. Cuvântul Lui Dumnezeu este adevărul și o armă puternică în războiul spiritual.
Ori de câte ori identificăm gânduri îndoielnice în mintea noastră, în legătură cu ceea ce ne rugăm, trebuie să luptăm împotriva lor, declarând adevărul biblic cu privire la chestiunea în cauză. De noi depinde să ne opunem îndoielii și să nu dezvoltăm acele gânduri care ne pot distruge credința pentru ceea ce ne rugăm. De asemenea, ne ajută să ne reamintim experiențele noastre anterioare sau ale altora și orice alt gând spontan pe care ni-l dă Duhul Sfânt ca să ne întărească credința.
Rugăciune sugerată: Doamne Tată Ceresc, Tu ești autorul credinței și fără ajutorul Tău nu aș putea crede niciodată că Isus este Fiul Tău și că pot fi mântuit(ă) prin El. Te rog ajută-mă să cresc în credință și să continui să lupt lupta bună a credinței, în fiecare zi a vieții mele. Doamne Te rog ajută-mă să găsesc versetele biblice potrivite prin care să-mi întăresc credința pentru ceea ce trebuie să cer în rugăciune și să mă opun oricăror îndoieli. Îți mulțumesc pentru toate răspunsurile la rugăciuni pe care le-am primit deja și pentru cele pe care le voi primi de acum înainte. În Numele Lui Isus m-am rugat, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
13 IULIE
CE FACEM CÂND ÎNDOIALA ȘI NEÎNCREDEREA NE DEPĂȘESC CREDINȚA?
- Un astfel de om să nu se aştepte să primească ceva [din ceea ce cere] de la Domnul, căci este un om nehotărât şi nestatornic (ezitant, nesigur, indecis) în toate căile sale [în ce gândește, simte și decide]. - Iacov 1:7-8 (cu traduceri din Biblia Amplificată Ediția Clasică, între paranteze)
În versetul 6, apostolul Iacov compara o persoană îndoielnică cu „valul mării, tulburat şi împins de vânt încoace şi încolo”. În versetele 7 și 8, a continuat spunând că o astfel de persoană este „nehotărâtă și nestatornică”, adică ezită, este nesigură și indecisă în tot ceea ce gândește. Iar felul în care gândim ne afectează sentimentele, vorbirea, deciziile și acțiunile.
Există o cale de ieșire din a fi îndoielnic? Cu Isus putem face tot ce vrea Dumnezeu să facem, inclusiv să ne schimbăm modul în care gândim, simțim, vorbim, luăm decizii și acționăm. Primul pas este să ne dăm seama că avem o problemă și să vrem să ne schimbăm. Pentru că nu ne putem schimba prin eforturile proprii, Îi cerem ajutorul Duhului Sfânt. Apoi, prin studierea a ceea ce spune Biblia despre credință și despre răspunsurile Lui Dumnezeu la rugăciuni, ne vom întări duhul și implicit credința. Ca să putem crește spiritual, avem nevoie de curajul de a păși prin credință. Cu cât Îi cerem mai mult Domnului să ne ghideze prin Duhul Sfânt și cu cât învățăm mai mult să auzim vocea Lui, cu atât vom lua decizii mai bune. Dacă doriți să aflați mai multe despre acest subiect, puteți citi articolul: „Cum Auzim vocea Lui Dumnezeu”.
Rugăciune sugerată: Doamne Tată ceresc, Te rog ajută-mă să cresc în credință și să fac voia Ta. Te rog ajută-mă să învăț să aud vocea interioară a Duhului Sfânt și să identific gândurile spontane care vin de la Tine. Am nevoie de ajutorul Tău pentru a învinge îndoiala și a rămâne ferm(ă) în credință, când mă rog pentru ceva și nu primesc imediat răspunsul. Știu că uneori timpul Tău nu este când aș vrea eu să fie, dar Tu ști când și ce este cel mai bine pentru mine. Te rog ajută-mă să nu mă îndoiesc niciodată că răspunsul pe care mi-L dai este cel mai bun pentru mine! Îți mulțumesc din toată inima. În Numele Lui Isus m-am rugat, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
14 IULIE
DOMNUL FOLOSEȘTE TOT CE NI SE ÎNTÂMPLĂ SPRE BINELE NOSTRU PE TERMEN LUNG DACĂ SUNTEM AI LUI
- De altă parte, ştim că [Dumnezeu fiind partener în lucrarea lor] toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume [se potrivesc într-un plan] spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său. - Romani 8:28 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
Pentru ca tot ceea ce ni se întâmplă, să conlucreze spre binele nostru, trebuie să îndeplinim condiția de a aparține din toată inima Domnului. Unii necredincioși se încurajează citând acest verset când trec prin greutăți, dar acest verset nu se aplică celor care nu sunt cu adevărat predați Lui Dumnezeu.
Cât de încurajator este să realizăm că Dumnezeu face ca toate lucrurile să lucreze împreună spre binele nostru, pentru că conlucrează cu acestea. Nu spune că Dumnezeu folosește doar lucrurile bune sau că toate sunt bune. Frumusețea este că dacă vom continua să ne păstrăm încrederea în El, Dumnezeu ia toate lucrurile, bune și rele și le face să conlucreze în așa fel încât, rezultatul să fie spre binele nostru. De aceea putem fi siguri că ceea ce diavolul folosește contra noastră, cu intenția de a ne distruge, Dumnezeu schimbă și folosește în beneficiul nostru, pe termen lung. Slavă Domnului!
Rugăciune sugerată: Îți mulțumesc Doamne că, în puterea și în înțelepciunea Ta, folosești toate lucrurile spre binele meu. Întotdeauna ai un plan bun și faci ca toate lucrurile să aibă un rezultat benefic, atâta timp cât continui să trăiesc pentru Tine și să Îți aparțin. Îți mulțumesc pentru toate lecțiile minunate pe care le-am învățat trecând prin greutăți și pentru Duhul Sfânt care trăiește în mine, fiind gata să mă ajute în orice moment. Îți mulțumesc că nu sunt niciodată singur(ă) și că mă ajuți să depășesc toate situațiile dificile cu care mă confrunt. În Numele Lui Isus, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
15 IULIE
ISUS NE-A ELIBERAT DE LEGEA PĂCATULUI ȘI A MORȚII
- Acum dar nu este nicio osândire [niciun verdict drept vinovat, nicio pedeapsă] pentru cei ce sunt în Cristos Isus [care cred în El ca Domn și Mântuitor personal], care nu trăiesc după îndemnurile firii pământeşti, ci după îndemnurile Duhului. În adevăr, legea Duhului de viaţă [legea noului nostru început] în Cristos Isus m-a izbăvit de legea păcatului şi a morţii. - Romani 8:1-2 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
Isus Cristos ne-a eliberat de legea păcatului și a morții; în El nu există niciun verdict vinovat și nicio pedeapsă pentru toți cei care suntem cu adevărat ai Lui. Din clipa în care Isus a devenit Domnul și Mântuitorul nostru personal, nu mai trăim conduși de natura noastră carnală, urmându-i dorințele, ci urmăm conducerea Duhului Sfânt. Jertfa Lui Isus a anulat condamnarea pe care o implică păcatul. Atâta timp cât aparținem Lui Dumnezeu, pentru că Isus ne-a spălat păcatele cu sângele Său, suntem eliberați de orice vină și de pedeapsa cu moartea pentru păcatele comise.
„Legea Duhului de viaţă” care a început să funcționeze în noi ca și credincioși, prin unirea cu Cristos, ne-a eliberat de pedeapsa cu moartea care era urmarea „legii păcatului și a morții”. Noi nu suntem mântuiți prin eforturile noastre, ci prin harul Lui Dumnezeu, pe care l-am primit prin credință. Viața pe care am primit-o de când Isus a devenit Domnul nostru este veșnică, căci numai Isus este „calea, adevărul și viața” (Ioan 14:6).
Rugăciune sugerată: Îți mulțumesc Doamne Isuse, pentru că m-ai eliberat de legea păcatului și a morții și ai anulat pedeapsa pentru păcatele mele. Laudă și slavă Numelui Tău cel Sfânt pentru tot ce ai făcut pentru Mine, pentru dragostea și harul Tău și pentru calea perfectă, pe care ai pregătit-o pentru mine. Sunt atât de fericit(ă) și binecuvântat(ă) că Îți aparțin. Te rog ajută-mă să Te urmez întotdeauna, ascultând de îndrumările Duhului Sfânt și nu de dorințele naturii mele firești. Îți mulțumesc Isuse, pentru că Tu ești singura cale spre Tatăl, singurul adevăr absolut și unica viață veșnică. Lăudă și slavă Numelui Tău cel sfânt, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
16 IULIE
ISUS A ÎMPLINIT LEGEA ȘI A ÎNVINS PĂCATUL PENTRU NOI
- Căci – lucru cu neputinţă Legii, întrucât firea pământească o făcea fără putere – Dumnezeu a osândit păcatul în firea pământească, trimiţând, din pricina păcatului, pe Însuşi Fiul Său într-o fire asemănătoare cu a păcatului, pentru ca porunca Legii să fie împlinită în noi, care trăim nu după îndemnurile firii pământeşti, ci după îndemnurile Duhului.- Romani 8:3-4
Legea primită de poporul lui Israel prin Moise nu putea să învingă pedeapsa sau puterea păcatului de a înrobi omul ca urmare a slăbiciunilor naturii umane. Putem fi puternici și să învingem păcatul, numai cu ajutorul Duhului Sfânt. Numai Isus, a împlinit complet Legea, supunând și învingând păcatul, trăind într-un trup uman. Isus nu a păcătuit deloc, chiar dacă „în toate lucrurile a fost ispitit ca şi noi ” (Evrei/Hebrews 4:15).
Cerințele Legii pot fi împlinite în noi numai prin Isus. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să nu mai trăim conform poftelor firii noastre carnale, ci să ascultăm de îndrumarea Duhului Sfânt, urmând învățăturile și poruncile Cuvântului Lui Dumnezeu.
Rugăciune sugerată: Doamne Tată Ceresc, Îți mulțumesc din toată inima pentru trimiterea Fiului Tău într-un trup uman, pentru a condamna și a birui păcatul. Îți mulțumesc, Doamne Isuse, că m-ai răscumpărat și că m-ai eliberat de păcat prin jertfa Ta. Te rog ajută-mă să trăiesc curat și să îmi îmbunătățesc auzul spiritual astfel încât să pot urma îndrumarea Duhului Sfânt. Vreau să Te urmez și să ascult numai de Tine, Domnul meu. Îți mulțumesc și Te slăvesc din toată inima, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
17 IULIE
PASIUNEA PENTRU LUCRURILE PĂMÂNTEȘTI NU ESTE PE PLACUL LUI DUMNEZEU
- În adevăr, cei ce trăiesc după îndemnurile firii pământeşti umblă după lucrurile firii pământeşti, pe când cei ce trăiesc după îndemnurile Duhului umblă după lucrurile Duhului. Şi umblarea după lucrurile firii pământeşti este moarte, pe când umblarea după lucrurile Duhului este viaţă şi pace. Fiindcă umblarea după lucrurile firii pământeşti este vrăjmăşie împotriva Lui Dumnezeu, căci ea nu se supune Legii Lui Dumnezeu şi nici nu poate să se supună. Deci cei ce sunt pământeşti nu pot să placă Lui Dumnezeu. - Romani 8:5-8
Mintea, emoțiile, vorbirea și acțiunile noastre sunt conforme cu ceea ce ne conduce. Atâta timp cât o persoană este condusă de natura sa carnală, trăiește în conformitate cu poftele și dorințele firii și manifestă interes pentru lucrurile lumești. Auzim prea des persoane, inclusiv creștini, care spun că le pare rău pentru ceea ce au făcut, dar nu au putut să se abțină. Vrăjmașul vrea să credem că acesta este adevărul, dar nu este așa. Isus ne-a eliberat de legea păcatului și cu ajutorul Duhului Sfânt, ne putem controla reacțiile. Pe de altă parte, aceleași persoane care spun că „nu au putut să se abțină”, se calmează instantaneu și își schimbă tonul vocii dacă păstorul lor sau cineva pe care doresc să impresioneze, apare în timp ce sunt nervoși. Acest lucru ni s-a întâmplat tuturor, nu-i așa?
Când trăim conduși de Duhul Sfânt, ne interesează mai mult lucrurile spirituale decât orice altceva. Conducerea naturii carnale aduce moartea și se opune conducerii Duhului Sfânt, care aduce pace și viață. Cât timp urmăm conducerea firii, ne răzvrătim împotriva Lui Dumnezeu și acest lucru nu este pe placul Domnului.
Rugăciune sugerată: Îți mulțumesc Doamne pentru Duhul Sfânt. Mulțumesc, Duhule Sfânt că mă călăuzești în tot adevărul, îmi amintești adevărul Scripturii, și pentru că ești cel mai perfect Ajutor, Sfătuitor, Mângâietor și tot ce am nevoie. Indiferent prin ce trebuie să trec, mă pot baza mereu pe ajutorul Tău. Doamne Te rog să mă avertizezi atunci când voi permite firii mele să mă controleze, ca să mă pot pocăi și să mă întorc sub conducerea și îndrumarea Ta. Îți mulțumesc pentru tot, în Numele Lui Isus, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
18 IULIE
PRIN DUHUL SFÂNT CARE LOCUIEȘTE ÎN NOI, FACEM PARTE DIN FAMILIA LUI DUMNEZEU
- Voi însă nu mai sunteţi pământeşti, ci duhovniceşti, dacă Duhul Lui Dumnezeu locuieşte în adevăr în voi. Dacă n-are cineva Duhul lui Cristos, nu este al Lui. - Romani 8:9
Odată ce Duhul Sfânt ne-a convins că suntem păcătoși, ne-am cerut iertare pentru păcatele comise și L-am rugat pe Isus să fie Domnul nostru, am fost născuți din nou prin Duhul Sfânt. Când suntem ai Domnului, suntem în unitate cu Isus, El în noi și noi în El. Atunci păcatele noastre sunt iertate și uitate și putem trăi conduși de Duhul Sfânt.
Pavel Îl numește pe Duhul Sfânt, „Duhul Lui Dumnezeu” și „Duhul Lui Cristos”, pentru că Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt un singur Dumnezeu trinitar. Când Duhul Sfânt locuiește în noi, prezența Lui este în noi tot timpul, ceea ce înseamnă că suntem duhovnicești și Îi aparținem Lui Cristos. Să ne amintim că Isus a spus în Ioan 10:28-29 că suntem permanent în mâna Lui și în mâna Tatălui Său, pentru că Isus și Tatăl sunt una și nimeni nu ne smulge din mâna lor. Apoi, din Ioan 15, aflăm că Isus este vița și noi mlădițele care pot produce roade doar cât timp sunt unite cu vița.
Nimeni nu poate crede că Isus este Fiul Lui Dumnezeu, fără ajutorul Duhului Sfânt, iar relația de credință este una de dependență totală de Cel în care credem. Trebuie să depindem 100% de Domnul nostru și să nu facem nimic despărțiți de El. Dacă credem că putem realiza ceva separați de Isus, înseamnă că nu suntem pe deplin predați Lui și că este timpul să schimbăm acest lucru.
Rugăciune sugerată: Îți mulțumesc Doamne, că L-ai trimis pe Duhul Sfânt să-mi atingă inima, să mă pot întoarce la Tine. Este atât de bine să Îți aparțin și să știu că Duhul Sfânt este întotdeauna în mine. Îți mulțumesc Duhule Sfânt că mă ajuți de câte ori Te rog și îmi spui tot ce vrea Tatăl ceresc să știu. Domnul meu, Te rog ajută-mă să nu-L întristez niciodată pe Duhul Sfânt și să împlinesc ceea ce îmi spui să fac prin El. În Numele Lui Isus m-am rugat, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
19 IULIE
PRIN ISUS SUNTEM NEPRIHĂNIȚI ȘI VII ÎN DUH
- Şi dacă Cristos este în voi, trupul vostru, da, este supus morţii din pricina păcatului, dar duhul vostru este viu din pricina neprihănirii. - Romani 8:10
Dumnezeu este trinitar și pe noi ne-a creat după chipul și asemănarea Sa. Fiecare om este duh, are suflet și trăiește într-un trup. Doar trupul va fi afectat de moartea fizică, pe când sufletul și duhul sunt veșnice. Pedeapsa pentru păcat este moartea și de aceea lucrurile stau diferit pentru creștini, față de cei care L-au respins pe Cristos. Pentru că în fiecare creștin locuiește Cristos, doar trupul creștinului poate fi afectat de moartea fizică, în timp ce duhul și sufletul vor merge în Rai. La Răpire, toți creștinii adevărați vom primi trupurile de slavă perfecte, de care ne vom bucura toată veșnicia.
Ca și creștini născuți din nou, avem Duhul Sfânt unit cu duhul nostru. Duhul Sfânt este viu și dătător de viață, pentru că este neprihănit și nu există păcat în El. Viața și neprihănirea sunt interdependente și fără Cristos nu putem avea niciuna nici cealaltă.
Rugăciune sugerată: Doamne Tată ceresc, sunt atât de binecuvântat(ă) că m-ai făcut copilul Tău. Sunt fericit(ă) că Isus locuiește în mine prin Duhul Sfânt și că am neprihănirea Lui care îmi asigură viața veșnică. Te rog ajută-mă să rămân în ascultare de Tine, să am o foame tot mai mare pentru studiul Cuvântului Tău, să intru mai des în prezența Ta și Te rog să mă înveți cum să trăiesc spre slava Ta. Îți mulțumesc Isuse că m-ai răscumpărat și mi-ai făcut viața atât de frumoasă și binecuvântată! Slavă și onoare Numelui Tău sfânt, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
20 IULIE
DACĂ DUHUL SFÂNT ESTE ÎN NOI, VOM TRĂI VEȘNIC
- Şi dacă Duhul Celui ce a înviat pe Isus dintre cei morţi locuieşte în voi, Cel ce a înviat pe Cristos Isus din morţi va învia şi trupurile voastre muritoare din pricina Duhului Său, care locuieşte în voi. - Romani 8:11
Cât de uimitor este să fim copiii Lui Dumnezeu! Viața pe care o avem în Isus nu este doar pentru aici și acum, ci se extinde dincolo de mormânt. Viața cu Isus este infinit mai glorioasă, mai fericită, mai ușoară și mai valoroasă decât viața fără El. Avem un scop real și motive serioase pentru a profita la maximum de viețile noastre. Chiar și atunci când trebuie să trecem prin necazuri, nu suntem singuri, Isus este în noi și ajutorul Lui este întotdeauna disponibil pentru noi. Domnul ne protejează, are grijă de nevoile noastre și Duhul Sfânt ne ajută când ne este greu, ne mângâie când suntem întristați și ne întărește când suntem slabi.
Dacă Duhul Sfânt este în noi, înseamnă că Isus trăiește în inimile noastre prin credință. Inima, duhul sau „omul interior al inimii”, este viu pentru Dumnezeu, datorită prezenței Duhului Sfânt. Duhul nostru este desăvârșit, fără păcat, din momentul în care am fost născuți din nou, în Cristos. Cât de încurajator este să știm că același Duh Sfânt care L-a înviat pe Isus din morți locuiește în noi și Dumnezeu Tatăl ne dă și nouă viața Lui. După cum a spus Isus în Ioan 14:19: „Pentru că Eu trăiesc, și voi veți trăi”. Vom trăi veșnic, după moartea fizică, dar și cât timp mai suntem în aceste trupuri firești, Duhul Sfânt ne ajută să dăm morții poftele firii și să urmăm tot mai mult conducerea Lui. „Când trăiam în poftele firii noastre pământeşti, când făceam voile firii pământeşti şi ale gândurilor noastre, eram din fire copii ai mâniei, ca şi ceilalţi” (Efeseni 2:3).
Prin nașterea din nou în Cristos, duhul nostru a devenit perfect prin unirea cu Duhul Sfânt. Pe măsură ce continuăm să ne maturizăm spiritual și nu mai ascultăm de fire ci de Duhul Sfânt, viața Lui ne transformă și trupurile, pentru că păcatul își pierde stăpânirea asupra noastră. Cu cât urmăm mai mult conducerea Duhului Sfânt, cu atât ne schimbăm mai mult și nu mai ascultăm de poftele păcătoase ale firii noastre. După ce vom părăsi aceste trupuri fizice, duhurile noastre unite cu Duhul Sânt vor fi într-o clipă în prezența Lui Dumnezeu.
Rugăciune sugerată: Doamne Tată ceresc, planul Tău pentru viața mea este minunat și vrei ca viața Ta să mă inunde pe deplin. Te rog ajută-mă să trăiesc o viață sfântă, doar pentru Tine și să nu mă mai întorc niciodată la vechile mele obiceiuri și preocupări care nu erau pe placul Tău. Te rog ajută-mă să schimb tot ce nu e bun în mine și să trăiesc în ascultare de Tine. Îți mulțumesc din toată inima că ai pus viața Ta în mine prin același Duh Sfânt, care L-a înviat pe Isus din morți. Slavă, cinstește și laudă Numelui Tău cel sfânt, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
21 IULIE
PRIN DUHUL SFÂNT PUTEM SĂ NU MAI ÎMPLINIM POFTELE FIRII
- Aşadar, fraţilor, noi nu mai datorăm nimic firii pământeşti, ca să trăim după îndemnurile ei. Dacă trăiţi după îndemnurile ei, veţi muri, dar, dacă, prin Duhul, faceţi să moară faptele trupului, veţi trăi. - Romani 8:12-13
Dumnezeu ne-a răscumpărat cu cel mai mare preț, viața Fiului Său iubit. Nu ne mai aparținem, deci nu putem trăi așa cum ne place, dacă vrem să continuăm să Îi aparținem Lui Dumnezeu. Suntem datori să facem voia Domnului, pentru că suntem ai Lui. Pe de altă parte, nu mai avem nicio obligație față de dorințele firii noastre păcătoase, pe care dacă continuăm să le împlinim ajungem morți spiritual.
Dacă un creștin alege în mod deliberat și repetat să trăiască din nou în păcat, satisfăcându-și poftele firii și nu se pocăiește cu adevărat, va ajunge condamnat și despărțit de Dumnezeu pentru veșnicie. Aceasta este moartea spirituală. Noi dimpotrivă, trebuie să facem să moară faptele și dorințele naturii noastre carnale. Firea va „muri” și își va pierde puterea de control asupra noastră pe măsură ce nu mai ascultăm de îndemnurile ei și alegem să facem voia Lui Dumnezeu. Putem face acest lucru numai cu ajutorul Duhului Sfânt și El este gata să ne ajute, ori de câte ori Îl cerem. Dumnezeu dorește ca noi să învingem în lupta cu păcatul și să trăim cu El pentru totdeauna, așa că ne-a echipat cu tot ce avem nevoie ca să putem ajunge în rai.
Rugăciune sugerată: Îți mulțumesc Doamne că planul Tău pentru mine este să-mi petrec veșnicia cu Tine în rai. Îți mulțumesc pentru tot ajutorul pe care mi-L dă Duhul Sfânt, ca să pot face ceea ce trebuie. Te rog ajută-mă să-mi răstignesc zilnic natura firească și să fac să moară dorințele și faptele firii, ca să fac voia Ta, să pot să mă bucur de fiecare zi și să fiu cu Tine pentru totdeauna, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
22 IULIE
COPIII LUI DUMNEZEU SUNT CONDUȘI DE DUHUL SFÂNT
- Căci toţi cei ce sunt călăuziţi de Duhul Lui Dumnezeu sunt fii ai Lui Dumnezeu. Şi voi n-aţi primit un duh de robie, ca să mai aveţi frică, ci aţi primit un duh de înfiere, care ne face să strigăm: „Ava!”, adică „Tată!”- Romani 8:14-15
Nimeni nu poate fi condus de Duhul Sfânt, dacă nu crede în Isus și nu se naște din nou. Odată ce devenim copiii Lui Dumnezeu, începem să urmăm îndrumarea Duhului Sfânt. Există creștini care nu fac deosebirea dintre gândurile lor și cele pe care Duhul Sfânt le pune în mintea lor, pentru că cred că tot ce le trece prin minte, trebuie să fie propriile lor gânduri.
După ce am fost atinși de Duhul Sfânt, am crezut că Isus este Fiul Lui Dumnezeu și L-am rugat să fie Domnul nostru, am intrat într-o relație specială cu Dumnezeu, ca fii ai Săi. Aceasta nu este o relație de robie sau sclavie sub teroarea fricii, ci relația părinte-copil, în care copilul își moștenește Tatăl. Prin Duhul Sfânt, suntem adoptați de Dumnezeu și îl numim „Ava”, adică „Tată”. Ca urmare, suntem împreună moștenitori cu Isus, moștenim slava Lui împreună cu El și chiar și acum suntem așezați în Cristos Isus, în locurile cerești la dreapta Lui Dumnezeu (Efeseni 2:6).
Rugăciune sugerată: Îți mulțumesc din toată inima Domnul meu, că m-ai chemat la Tine. Prin Isus, sunt înfiat(ă) în familia Ta și Te pot numi, Tatăl meu! Îți mulțumesc pentru acest privilegiu imens! Nu am făcut nimic ca să merit să mă mântuiești și am primit totul datorită harului și dragostei Tale uimitoare! Îți mulțumesc că mi-ai dat un duh de înfiere și m-ai eliberat de sub robia păcatului. Acum sunt copilul Tău iubit și tot ce-mi ceri să fac este să Te iubesc și să ascult de Tine. Știu că voia Ta este cea mai bună pentru mine și nu există iubire mai mare decât dragostea pe care o ai pentru mine, pentru că mă iubești cu aceeași dragoste cu care Îl iubești pe Fiul Tău Isus. Îți mulțumesc și Te slăvesc din toată inima, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
23 IULIE
NU SUNTEM DOAR COPIII LUI DUMNEZEU CI ȘI MOȘTENITORII LUI ÎMPREUNĂ CU ISUS
- Însuşi Duhul adevereşte împreună cu duhul nostru că suntem copii ai Lui Dumnezeu. Şi, dacă suntem copii, suntem şi moştenitori: moştenitori ai Lui Dumnezeu şi împreună-moştenitori cu Cristos, dacă suferim cu adevărat împreună cu El, ca să fim şi proslăviţi împreună cu El. - Romani 8:16-17
Duhul nostru știe tot ce avem nevoie să știm, datorită uniunii cu Duhul Sfânt, de când ne-am născut din nou. Aceasta înseamnă că în „omul nostru interior” știm că suntem copii ai Lui Dumnezeu. Relația tată-copil aduce beneficii uriașe. Ea ne face „moştenitori ai Lui Dumnezeu şi împreună-moştenitori cu Cristos” ai Tatălui nostru Ceresc.
Nu ajungem oricum să fim copiii Lui Dumnezeu. Mântuirea nu ne costă nimic, dar ca să o păstrăm, trebuie să ne dăruim pe deplin și să Îi predăm totul Lui Dumnezeu. Trebuie să fim dedicați în totalitate Domnului nostru care a suferit enorm pentru noi, plătind prețul păcatului, în locul nostru. Pe calea către cer nu este doar bucurie, dar pe cea care duce în iad este și mai multă durere și finalitatea ei este chinul și suferința maximă pentru totdeauna. Merită să suferim pentru că suntem ai Lui Cristos. Domnul nostru a suferit deja în locul nostru, datorită dragostei Lui jertfitoare pentru fiecare dintre noi. Pe parcursul vieții pe acest Pământ, avem parte frecvent de durere și disperare, dar dacă alegem să trăim pentru Isus, putem să trecem prin toate încercările mult mai ușor, pentru că Domnul ne protejează și ne ajută de fiecare dată.
Rugăciune sugerată: Îți mulțumesc Domnul meu că ai dat sens vieții mele. M-ai creat ca să răspândesc mireasma dragostei Tale și să-Ți aduc laude și slavă! Sunt atât de binecuvântat(ă) să fiu copilul Tău și să știu că pot fi cu Tine în acel loc perfect, numit Rai. Îți mulțumesc din toată inima pentru tot ce ai făcut pentru mine aici pe Pământ și pentru ceea ce mi-ai pregătit pentru eternitate în ceruri. Te rog ajută-mă să fiu întotdeauna sincer(ă) față de Tine, să rămân în Tine, pentru ca și Tu să rămâi în mine. Te iubesc și Te slăvesc Domnul meu, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
24 IULIE
SUFERINȚELE DE ACUM NU SE COMPARĂ CU SLAVA CARE NE AȘTEAPTĂ ÎN RAI PENTRU TOTDEAUNA
- Eu socotesc că suferinţele din vremea de acum nu sunt vrednice să fie puse alături cu slava viitoare, care are să fie descoperită faţă de noi... Şi nu numai ea, dar şi noi, care avem cele dintâi roade ale Duhului, suspinăm în noi şi aşteptăm înfierea, adică răscumpărarea trupului nostru. Căci în nădejdea aceasta am fost mântuiţi… - Romani 8:18, 23-24a
În 2 Corinteni/2 Cor. 11:23-33, putem citi despre greutățile extraordinare prin care a trecut apostolul Pavel. Citind câte suferințe a îndurat, este imposibil să nu fim uimiți că, cu toate acestea, Pavel considera că tot ceea ce a suferit în această viață nu este demn să fie comparat cu gloria pe care Dumnezeu a pregătit-o pentru noi pentru veșnicie. Apostolul a pus totul în perspectiva corectă, a veșniciei, și a înțeles că prin suferință suntem transformați. În 2 Corinteni 4:17, Pavel a scris: „Căci întristările noastre uşoare de o clipă lucrează pentru noi tot mai mult o greutate veşnică de slavă ”.
De asemenea, știm că Dumnezeu l-a răpit pe Pavel la cer (2 Corinteni/2 Cor. 12) și că, această experiență împreună cu toate celelalte pe care le-a avut cu Dumnezeu și dorința sa de a-L sluji pe Domnul cu orice preț, i-au dat puterea de a merge pe calea îngustă, toată viața. Putem fi încurajați de exemplul lui Pavel. Dacă comparăm greutățile și necazurile noastre cu cele prin care a trecut Pavel, în majoritatea cazurilor, ale noastre nu mai par atât de grave și dureroase. Oricum, suferința niciunui om nu poate fi comparată cu patimile Lui Cristos, și El nu a păcătuit niciodată, dar a suferit în locul nostru, ca să putem fi cu El în Rai pentru totdeauna. În timp ce împlinea planul Lui Dumnezeu pentru viața sa, Pavel aștepta răscumpărarea trupului său și îi putem urma exemplul.
Rugăciune sugerată: Tată, Doamne, ce loc minunat și glorios ai pregătit pentru mine în Rai, care să fie locuința mea veșnică. Te rog ajută-mă să-mi amintesc întotdeauna că, indiferent prin ce trec pe acest Pământ, nu se poate compara cu ceea ce ai pătimit Tu pentru plata păcatelor mele, ca să pot fi pentru totdeauna cu Tine, în cerul Tău perfect și minunat. Chiar dacă aici Duhul Sfânt locuiește în mine, aceasta este doar o mică parte din slava pe care Mi-ai pregătit-o în ceruri. Aștept cu nerăbdare momentul în care voi primi trupul de slavă, perfect, care nu va păcătui niciodată, nu se va îmbolnăvi și nici nu va îmbătrâni. Îți mulțumesc din toată inima pentru tot ce sunt și am în Tine, Domnul meu, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
25 IULIE
BUCURIA ESTE O ALEGERE
- Bucuraţi-vă totdeauna [veseliți-vă și fiți fericiți] în Domnul! Iarăşi zic: Bucuraţi-vă! Blândeţea (chibzuința, altruismul și răbdarea) voastră să fie cunoscută de toţi oamenii. Domnul este aproape. - Filipeni 4:4-5 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
Doar în Isus putem fi cu adevărat bucuroși, indiferent de circumstanțe. Dumnezeu este neschimbat și la fel este și dragostea Lui față de noi! Dumnezeu nu ne-ar forța niciodată să ne bucurăm și nici să fim fericiți, așa cum nu ne forțează să facem nimic. Noi trebuie să alegem să ne bucurăm și să fim fericiți în El. După ce ne-am născut din nou, dorințele noastre au început să se schimbe și căutăm tot mai mult să Îi facem pe plac Domnului nostru, și nu firii noastre sau altor oameni. Când avem o relație sinceră cu Isus și căutăm sfatul Lui pentru fiecare decizie pe care trebuie să o luăm, realizăm că putem avea pace și bucurie chiar dacă trecem prin lucruri care în mod normal ne-ar supăra, ne-ar îngrijora sau frustra.
Cum putem să ne bucurăm când lucrurile nu merg cum ne dorim? Ne putem bucura, indiferent de circumstanțe, dacă înțelegem că cetățenia noastră este în ceruri, nu mai aparținem acestei lumi și tot ce ne tulbură aici se va sfârși la un moment dat, și vom ajunge acolo unde s-a dus Isus să ne pregătească un loc minunat. Dacă punem lucrurile în perspectiva corectă, știm că Îi aparținem Domnului și că scopul nostru principal în viață este acela de a face voia Lui și a-L glorifica cu tot ce suntem. Odată ce am învățat să facem acest lucru, ne putem îndeplini îndatoririle și responsabilitățile de pe o poziție de victorie și nu de înfrângere, în orice situație.
Rugăciune sugerată: Doamne Tată ceresc Îți mulțumesc că ai creat bucuria și vrei să mă bucur în Tine în orice moment. Sunt atât de binecuvântat(ă) să fiu copilul Tău și să știu că nu mă lași singur(ă) niciodată și că întotdeauna ai cele mai bune soluții pentru toate problemele mele. Te rog ajută-mă să comunic cu Tine tot timpul, pentru ca mintea mea să se concentreze pe Tine și nu pe ceea ce îmi poate fura pacea și bucuria. Slavă și mărire Numelui Tău, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
26 IULIE
PUTEM AVEA PACE DOAR DACĂ NE ÎNCREDEM ÎN DOMNUL
- Celui cu inima tare [care este dedicată și concentrată pe Tine – atât în înclinație cât și în caracter], Tu-i chezăşuieşti pacea; da, pacea, căci se încrede în Tine. Încredeţi-vă [pe deplin] în Domnul pe vecie, căci Domnul Dumnezeu este Stânca veacurilor [Stânca veșnică]. - Isaia 26:3-4 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
Putem trăi într-o pace perfectă, pentru că Domnul nostru vrea acest lucru pentru noi. Dar pentru a putea avea pace, trebuie să ne reînnoim mințile, prin Cuvântul Lui Dumnezeu, să fim dedicați și să ne concentrăm pe Domnul în toate domeniile vieții și în tot comportamentul nostru. Ori de câte ori facem acest lucru, ne încredem în Dumnezeu pentru tot ceea ce avem nevoie și ne simțim în siguranță în Domnul nostru. În El nu avem numai speranța, ci și o așteptare plină de încredere că El va face ca toate lucrurile să lucreze împreună pentru binele nostru, pe termen lung.
Cu cât repetăm mai mult în inimile noastre și declarăm cu voce tare că Dumnezeu este turnul nostru de scăpare, scutul și stânca noastră, cu atât ne vom încrede mai mult în El, indiferent prin ce trebuie să trecem și ca urmare, vom avea tot mai multă pace și bucurie. Dumnezeu este într-adevăr Stânca Veacurilor, El este Alfa și Omega, Începutul și Sfârșitul tuturor lucrurilor și ne putem încrede și baza pe tot ce ne promite.
Rugăciune sugerată: Doamne Dumnezeule, cât de minunat este să mă pot încredere în Tine din toată inima. Nu este nimic prea greu pentru Tine și nimic nu Te poate lua prin surprindere, pentru că Tu ști sfârșitul de la început. Tu ești fortăreața și scutul meu și mă pot refugia în Tine știind că vei face ceea ce este mai bine pentru mine. Domnul meu, Tu ești cu adevărat Stânca veacurilor, și pentru că din Tine, prin Tine și pentru Tine sunt toate lucrurile pot avea pace deplină când aleg să-mi pun toată încrederea în Tine. Slavă și laudă Numelui Tău cel sfânt, în veci de veci, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
27 IULIE
PUTEM CONTROLA CEEA CE SPUNEM?
- Chiar şi un prost ar trece de înţelept dacă ar tăcea şi de priceput dacă şi-ar ţine gura. - Proverbele 17:28
Este atât de benefic să putem controla când, ce, cum și cât vorbim. Oamenii care vorbesc mai puțin, par mai înțelepți, chiar dacă nu sunt. Suntem creați să comunicăm, dar dacă nu ne folosim cuvintele cu înțelepciune, acestea ne pot distruge. Cine vorbește mult, greșește mai mult decât cine vorbește mai puțin. Șansele de a spune mai mult decât ar trebui, cresc în raport cu numărul de cuvinte pe care le folosim într-o conversație.
Există atât de multe avertismente în Biblie care fac referire la controlul buzelor și cuvintelor noastre. Tot ceea ce ne preocupă, ne îngrijorează, ne supără sau ne bucură se va reflecta în cuvintele pe care le rostim. Dacă nu vrem ca alții să știe ce ne preocupă, este mai bine să evităm să ne implicăm în conversații, până când ne putem controla emoțiile.
Urmând sfatul de a ne ține buzele închise sau de a vorbi doar atunci când trebuie, ne putem elibera de nenumărate probleme. Cu cât vorbim mai puțin, cu atât este mai ușor să evităm regretele ulterioare și scad șansele de a răni alte persoane și chiar de a păcătui. Dacă înainte de a începe orice conversație, Îl rugăm pe Duhul Sfânt să ne ajute să spunem doar ceea ce ar trebui să spunem, putem să ne schimbăm în bine, chiar dacă suntem „vorbăreți” din naștere.
Rugăciune sugerată: Doamne Tată ceresc, am nevoie de ajutorul Tău, ca să-mi pot controla vorbirea. Te rog ajută-mă să știu când trebuie să vorbesc și când să tac, și ceea ce spun să fie folositor celor care mă ascultă. Am nevoie de ajutorul Tău ca să mă pot schimba. Te rog să mă ajuți să nu încep nicio conversație în înțelepciunea mea, ci să urmez conducerea Ta în tot ceea ce spun și fac. Îți mulțumesc și Te slăvesc pentru dragostea și credincioșia Ta, în Numele Lui Isus, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
28 IULIE
PE CINE CĂUTĂM SĂ MULȚUMIM: PE OAMENI SAU PE DUMNEZEU?
- Ci, fiindcă Dumnezeu ne-a găsit vrednici să ne încredinţeze Evanghelia [care este vestea bună a mântuirii prin credința în Isus Cristos], căutăm să vorbim aşa ca să plăcem nu oamenilor [ca să câștigăm putere și popularitate], ci Lui Dumnezeu, care ne cercetează inima [și se așteaptă să fim cât de buni putem fi]. - 1 Tesaloniceni 2:4 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
Pentru mulți dintre noi, nu este ușor să depășim tentația de a le face oamenilor pe plac. Mai ales dacă suntem persoane sociabile, prietenoase, care iubesc compania altora. Distanța dintre a iubi și a ne purta frumos cu cei din jur și a le face pe plac supărându-L pe Dumnezeu, este uneori foarte mică. Apostolul Pavel a explicat foarte bine acest lucru în versetul următor: „Caut eu oare, în clipa aceasta, să capăt bunăvoinţa oamenilor sau bunăvoinţa Lui Dumnezeu? Sau caut să plac oamenilor? Dacă aş mai căuta să plac oamenilor, n-aş fi robul lui Cristos.” (Galateni 1:10).
Când împărtășim altora Evanghelia, avem nevoie de conducerea constantă a Duhului Sfânt, ca să le prezentăm întregul adevăr, fără să căutăm să le spunem doar ceea ce ar dori să audă. S-ar putea să câștigăm o popularitate temporară prin faptul că vor fi mai mulți oameni care ne plac, dar ne va costa mult în relația cu Domnul. Dumnezeu ne vede inimile și, se merită să predicăm tot adevărul Scripturii, chiar dacă cei cărora nu le place ce aud s-ar putea să ne urască pentru că le spunem adevărul și pentru că aparținem cu adevărat Lui Isus, pe care ei L-au refuzat.
Rugăciune sugerată: Domnul meu, Te rog ajută-mă să le spun oamenilor vestea bună despre mântuire prin credința în Isus Cristos, în așa fel încât să Te mulțumesc pe Tine, nu pe oameni. Te rog ajută-mă să caut să fac mai mult ceea ce-ți place Ție decât ceea ce așteaptă oamenii de la mine. Știu că atâta timp cât trăiesc în ascultare deplină de Tine, Tu Te îngrijești de nevoile mele și aduci oamenii potriviți în viața mea. Te rog ajută-mă să mă bucur să-ți fac plăcere și să fac voia Ta. Îți mulțumesc și Te laud din toată inima, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
29 IULIE
SE MERITĂ SĂ FACEM SACRIFICII PERSONALE PENTRU MÂNTUIREA ALTORA
- După cum mă silesc şi eu în toate lucrurile să plac tuturor [atât cât pot, adaptându-mă la ceea ce este în interesul altora], căutând nu folosul meu, ci al celor mai mulţi [ca să fie deschiși la mesajul mântuirii], ca să fie mântuiţi. - 1 Corinteni 10:33 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
Să fie mesajul acestui verset opusul la ceea ce am citit în 1 Tesaloniceni 2:4 sau în Galateni 1:10? Nicidecum. Aici Pavel spunea că atât cât a fost posibil, nu a făcut ceea ce și-a dorit el, ci ceea ce servea intereselor celor din jurul lui. Apostolul a încercat să-i mulțumească pe ceilalți, fără să caute binele lui personal, pentru că dorea ca inima acestora să fie deschisă pentru a primi Evanghelia.
Trebuie să facem tot posibilul ca în primul rând să-L glorificăm pe Dumnezeu și doar apoi să-i mulțumim pe oameni, dar fără să păcătuim. În versetele anterioare, Pavel vorbea despre consumarea cărnii care fusese oferită idolilor, și pe care preoții păgâni o vindeau în piață. Chiar dacă ceva nu este păcat pentru cel care este tare în credință, este mai bine ca acesta să nu se folosească de libertatea pe care o are în Cristos, dacă prin exemplul său, cineva care poate este mai slab îl copiază și poate ajunge să Îl părăsească pe Domnul. Despre aceste situații vorbea Pavel, ca fiind cele în care să căutăm folosul celor mai mulți, chiar dacă nu este cea mai bună soluție pentru noi înșine.
Ar trebui să căutăm să-L slăvim pe Dumnezeu prin ceea ce mâncăm și prin tot ce facem și să-i ajutăm pe alții să facă ceea ce este bine, chiar dacă firea noastră ar dori altceva. Este mult mai important să ajutăm un suflet să fie mântuit decât să facem ceva care ar putea fi „un mijloc de poticnire” pentru persoana respectivă.
Rugăciune sugerată: Doamne Tată, Te rog ajută-mă să acord atenție oamenilor din jurul meu și să nu fac nimic care să fie un mijloc de poticnire pentru ei și ca urmare să respingă mântuirea Ta. Te rog dă-mi înțelepciune și ajută-mă să îmi controlez dorințele, alegând să fac ceea ce îi ajută pe cei din jurul meu să se întoarcă la Tine și să fie mântuiți. În Numele Lui Isus m-am rugat, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
30 IULIE
RĂSPLĂȚILE PENTRU AUTO DISCIPLINĂ ȘI ÎNFRÂNAREA POFTELOR SUNT VEȘNICE
- Nu ştiţi că cei ce aleargă în locul de alergare toţi aleargă [cât pot de bine ca să câștige], dar numai unul capătă premiul? Alergaţi [în cursa voastră] dar în aşa fel ca să căpătaţi premiul! Toţi cei ce se luptă la jocurile de obşte [se antrenează și] se supun la tot felul de înfrânări. Şi ei fac lucrul acesta ca să capete o cunună care se poate veşteji: noi să facem lucrul acesta pentru [a primi] o cunună care nu se poate veşteji [neperisabilă]. - 1 Corinteni 9:24-25 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
Pavel folosește un exemplu familiar pentru corinteni și chiar și pentru noi astăzi. Jocurile din Grecia au inclus diferite discipline sportive, iar participanții trebuiau să urmeze anumite reguli și trebuiau să folosească auto-controlul în toate lucrurile. Toți cei care erau admiși să participe la competiție, făceau tot ce le stătea în putință ca să câștige, dar chiar și așa, numai unul putea ajunge primul la linia de sosire și să primească premiul.
Există lecții importante pe care le putem învăța de la sportivi. Ei au fost disciplinați și s-au abținut de la toate plăcerile de-a lungul anilor de antrenamente. S-au decis să investească foarte mult efort și timp, chiar dacă știau că ar putea pierde, deoarece numai unul putea câștiga. Cu toate că știau ce mari erau costurile, au considerat că merită. Noi creștinii ar trebui cu atât mai mult să considerăm că merită să ne disciplinăm și să nu urmăm dorințele naturii noastre carnale, ci să ne abținem de la orice păcat pentru a face voia Lui Dumnezeu, mai ales că știm că putem ajunge toți în Rai și efortul tuturor este răsplătit. Toți putem să câștigăm cursa și să primim cea mai bună coroană care nu se va ofili niciodată, atâta timp cât nu renunțăm, ci continuăm să ne auto-disciplinăm și să trăim corect pentru Domnul nostru.
Rugăciune sugerată: Doamne Tată Ceresc, sunt atât de binecuvântat(ă) să fiu copilul tău! Nu-mi pot imagina nimic mai valoros, decât să trăiesc pe placul Tău și spre slava Numelui Tău! Te rog să mă ajuți să folosesc roada auto-controlului, pe care mi-ai dăruit-o prin Duhului Sfânt ca să mă abțin de la orice păcat și pofte ale firii. Trăirea în ascultare de Tine și de Cuvântul Tău este singura cale pentru a mă putea bucura de viața abundentă pe care mi-a promis-o Isus. Îți mulțumesc din toată inima Domnul meu, pentru Cuvântul Tău, care mă învață cum să trăiesc și să-ți fac pe plac. În Numele Lui Isus m-am rugat, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
31 IULIE
NOI TREBUIE SĂ ALEGEM SĂ FOLOSIM ROADA DUHULUI SFÂNT, APLICÂND AUTO-CONTROLUL
- Eu, deci, alerg, dar nu ca şi cum n-aş şti încotro alerg. Mă lupt cu pumnul, dar nu ca unul care loveşte în vânt [nu doar mimează că boxează]. Ci mă port aspru cu trupul meu şi-l ţin în stăpânire, ca nu cumva, după ce am propovăduit [Evanghelia] altora, eu însumi să fiu lepădat [ca nepotrivit pentru lucrare]. - 1 Corinteni 9:26-27 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
Apostolul Pavel folosește propriul comportament ca exemplu pentru noi, cititorii săi. El se compară cu un alergător care știe exact unde este linia de sosire și cu un boxer bine antrenat.
Nimeni nu poate trăi pentru Cristos și să urmeze și dorințele naturii firii păcătoase, în același timp. Natura noastră carnală se luptă împotriva Duhului. În Romani 8:13, Pavel explică efectele conducerii firii versus celor ale conducerii Duhului Sfânt: „Dacă trăiţi după îndemnurile ei, veţi muri, dar, dacă, prin Duhul, faceţi să moară faptele trupului, veţi trăi”. De noi depinde să alegem între a fi înrobiți de păcat sau noi să ne înrobim trupurile, folosind auto-disciplina pe măsură ce urmăm îndrumările Duhului Sfânt.
Este nevoie de sinceritate și seriozitate în dorința de a asculta de Dumnezeu și de a supune poftele firii noastre carnale. Nu putem să o facem singuri, avem nevoie de ajutorul Duhului Sfânt și El este întotdeauna gata să ne ajute, dacă Îl rugăm. Ori de câte ori Duhul Lui Dumnezeu ne avertizează că putem păcătui, ar trebui să ne oprim și să-i cerem ajutorul să nu o facem. Nu este ușor, dar este posibil și cu cât ne înfrânăm mai mult, cu atât devine mai ușor. Putem cu adevărat să facem toate lucrurile prin puterea pe care o avem în Isus Cristos.
Rugăciune sugerată: Domnul meu, Te rog ajută-mă să nu uit niciodată că scopul meu este să trăiesc pentru Tine și să-ți glorific Numele. Te rog ajută-mă să acord atenția cuvenită comportamentului meu și să ascult de avertismentele Tale, să depășesc toate ispitele și să fac ce este bine înaintea Ta. Am atât de mare nevoie de ajutorul Tău, ca să-mi înrobesc natura carnală și să fac să moară faptele trupului, ca să trăiesc. Doar în Tine pot avea pace, bucurie și victorie deplină. Îți mulțumesc Domnul meu pentru tot ce ai făcut pentru mine. În Numele Lui Isus m-am rugat, amin.
Copyright 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.