1 SEPTEMBRIE
PRIN ISUS, CUVÂNTUL ÎNTRUPAT, AM PRIMIT TOT CE E MAI BUN
- Şi Cuvântul S-a făcut trup şi a locuit printre noi, plin de har şi de adevăr. Şi noi am privit slava Lui, o slavă întocmai ca slava singurului născut din Tatăl. Ioan a mărturisit despre El, când a strigat: „El este Acela despre care ziceam eu: „Cel ce vine după mine este înaintea mea, pentru că era înainte de mine”. Şi noi toţi am primit din plinătatea Lui [abundența la superlativ a harului și adevărului Lui] şi har după har [binecuvântare spirituală peste binecuvântare spirituală, și dar peste dar]; căci Legea a fost dată prin Moise, dar harul [favoarea nemeritată și necâștigată a Lui Dumnezeu] şi adevărul au venit prin Isus Cristos. - Ioan 1:14-17 (cu traduceri din Biblia Amplificată între paranteze)
Isus Cristos, Cuvântul întrupat, Dumnezeu Fiul, Calea, Adevărul și Viața, este sursa păcii, a vieții veșnice, a bucuriei, a dragostei, a tot ce este curat, frumos și pur, precum și a harului. Isus este Adevărul și tot El este Cuvântul, deci Scriptura este de asemenea Adevărul. Cu cât pătrundem mai adânc în adevărul Bibliei, cu atât vom înțelege mai bine cine este Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.
Apostolul Ioan scrie că „noi toți am primit din plinătatea Lui, adică din abundența maximă a harului și a adevărului lui Isus, a atributelor Sale precum și „har peste har” (conform traducerii BVA - Biblia în versiune actualizată, mai apropiată de sensul termenului din limba greacă), adică binecuvântare spirituală, peste binecuvântare spirituală. Toate acestea arată că Dumnezeu nu oferă doar fărâme din darurile Sale, dimpotrivă, tot ce putem avea prin Isus, Tatăl ne dă din abundență. Dacă binecuvântările spirituale nu sunt reale în viața noastră, problema este la noi, nu la Domnul. Nu putem beneficia de ceea ce nu înțelegem, nu suntem conștienți că ne aparține și nu știm cum să accesăm. Din păcate, nu toți oamenii au vieți binecuvântate și împlinite în Cristos. Pentru a avea ceea ce a câștigat Isus la cruce pentru noi, trebuie să fim născuți din nou, să știm cine este Isus, cine suntem noi în El și care sunt binecuvântările care ne aparțin în El. Harul Lui Dumnezeu poate avea efecte reale în viața noastră, doar dacă-L rugăm pe Duhul Sfânt să ne reveleze adevărul Scripturii și al dragostei pe care ne-o poartă Dumnezeu.
Rugăciune sugerată: Slavă și onoare Numelui Tău cel sfânt, Domnul meu Isus, pentru harul pe care mi l-ai pus la dispoziție, nu doar pentru această viață, ci pentru toată veșnicia. Nu voi putea niciodată să îți mulțumesc destul pentru că ai plătit pentru păcatele mele și pentru că m-ai readus în unitatea perfectă cu Dumnezeu Tatăl. Te rog ajută-mă să nu uit niciodată că m-ai binecuvântat peste măsură și mi-ai oferit har peste har și dar peste dar prin abundența la superlativ a harului și adevărului Tău. Te rog ajută-mă să trăiesc pe placul Tău și să fac totul ca pentru Tine. Doar datorită harului Tău, Domnul meu, am putut deveni copilul Tău și mă pot bucura de viața din belșug, pe care ai venit să mi-o oferi. Îți mulțumesc din toată inima, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
2 SEPTEMBRIE
HARUL LUI DUMNEZEU ESTE PENTRU CEI SMERIȚI
- Credeţi că degeaba vorbeşte Scriptura? Duhul pe care L-a pus Dumnezeu să locuiască în noi ne vrea cu gelozie pentru Sine. Dar, în schimb, ne dă un har şi mai mare. De aceea zice Scriptura: „Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar dă har celor smeriţi.” - Iacov 4:5-6
Când înțelegem atributele harului pe care l-am primit prin Isus, ține de noi să ne întărim amintindu-ne ce ne aparține și ce ne este pregătit pentru veșnicie, în ceruri. Să ne întărim pentru că am primit favoarea nemeritată, care ne aparține prin Cristos, nu prin merite sau fapte personale și să respingem orice tradiții și învățături care spun că prin păzirea unor reguli câștigăm favoarea Domnului. Jertfa Lui Isus este perfectă, nu-i mai putem adăuga nimic ca s-o „îmbunătățim”. Nu facem faptele bune ca să câștigăm favoarea Lui Dumnezeu, ci pentru că Isus ne-a transformat inima. Schimbarea nu vine din afară, pentru că ne impunem să facem ce este bine, ci ne schimbăm felul în care interacționăm cu cei din jur și cum reacționăm la ce ni se întâmplă, pentru că inima ne este schimbată.
Dumnezeu nu ne forțează să primim harul mântuirii prin jertfa Lui Isus. Mântuirea este cel mai prețios și minunat dar, și trebuie tratat ca atare. Îl primim gratuit, Isus a plătit prețul integral, dar ca să-l păstrăm e nevoie de pocăință sinceră, răstignirea zilnică a naturii carnale și a poftelor acesteia și trăirea în ascultare de Domnul. Trăind smeriți, dând glorie Lui Dumnezeu pentru toate, nu vom duce lipsă de niciun bine, iar binecuvântările, pacea, bucuria și tot ce are Domnul mai bun vor fi reale în viețile noastre. Dumnezeu merită adorarea și ascultarea noastră, pentru cine este El și ce a făcut deja prin Isus pentru noi. Viața trăită cu Cristos este cea mai frumoasă și singura care merită cu adevărat trăită!
Rugăciune sugerată: Îți mulțumesc Doamne pentru harul pe care l-am primit prin jertfa Ta. Pentru că Tu ai murit pentru păcatele mele, eu pot trăi veșnic. Te rog ajută-mă să-mi schimb inima și mintea prin Cuvântul Tău, ca să pot trăi în ascultare de Tine. Îți mulțumesc că m-ai ales să fiu copilul Tău și Te rog să mă ajuți să trăiesc în smerenie și ascultare de Tine, în Numele Lui Isus, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
3 SEPTEMBRIE
CEEA CE GÂNDIM DETERMINĂ CUM TRĂIM
- Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească. - Filipeni 4:8
Ce sfat minunat ne dă Pavel! Gândurile, cuvintele și faptele onorabile și drepte ar trebui să fie standardul nostru ca și creștini. Chiar și în situațiile în care pe moment s-ar părea că adevărul ne cauzează necazuri, Dumnezeu va schimba lucrurile spre bine, pentru că ascultăm de El și facem ce este corect înaintea Lui.
Dacă practicăm tot ce este curat și vrednic de iubit, nu avem motive să ne pierdem pacea și liniștea sufletească. Ați remarcat că cei care trăiesc conduși de aceste standarde sunt persoane plăcute și ne face plăcere să fim în prezența lor? Ne place să fim în compania celor care au totdeauna ceva bun de spus despre orice lucru și Îl slăvesc pe Domnul indiferent de situație.
Suntem îndemnați să ne concentrăm pe toate lucrurile pozitive enumerate în versetele de mai sus și să le căutăm cu ardoare. Este nevoie de efort și determinare să ne putem schimba, dar dacă ne dorim cu adevărat, Duhul Sfânt ne ajută să o facem. Viețile noastre pot fi mult mai fericite, dacă începem să trăim în acest fel. Acest stil de viață este conform duhului nostru născut din nou și ne ajută să devenim tot mai asemeni Lui Isus.
Rugăciune sugerată: Îți mulțumesc Tată ceresc pentru toate lucrurile bune pe care le-ai pregătit pentru mine. Te rog ajută-mă să aleg întotdeauna ce este adevărat, onorabil, respectabil, corect și în conformitate cu Cuvântul Tău. Îmi doresc atât de mult să trăiesc în pacea Ta și să-mi păstrez inima curată, dar nu pot singur(ă). Te rog, Doamne să mă ajuți să caut tot ce este vrednic de laudă și să-mi concentrez gândurile și sentimentele pe ceea ce este pur, pozitiv, adevărat și Te glorifică pe Tine. În Numele Lui Isus m-am rugat, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
4 SEPTEMBRIE
SĂ TRĂIM CE PREDICĂM
- Ce aţi învăţat, ce aţi primit şi auzit de la mine şi ce aţi văzut în mine, faceţi [în viața de zi cu zi]. Şi Dumnezeul [care este sursa] păcii va fi cu voi. - Filipeni 4:9 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
Biserica primară nu avea Noul Testament în formă scrisă cum avem noi astăzi. Apostolii erau singura sursă de informație despre cum trebuiau să trăiască pentru Domnul, mai ales pentru neamuri, care nu aveau nici Vechiul Testament. Domnul l-a trimis pe Pavel la neamuri, să le predice Evanghelia și să planteze biserici. Ca să poată continua să-i ucenicizeze pe noii creștini, după plecarea din acea biserică, Pavel și ceilalți apostoli le scriau epistole. Apostolii erau cu adevărat predați total Domnului, trăiau ce predicau și viața lor era un exemplu demn de urmat.
În 1 Corinteni 11:1, Pavel a scris: „Călcaţi pe urmele mele, întrucât şi eu calc pe urmele Lui Cristos”, și chiar așa făcea. De-a lungul istoriei, Biserica a fost și continuă să fie binecuvântată, prin slujirea și exemplul de credință al lui Pavel. Dar de când a fost scris Noul Testament avem exemplul de viață perfect al Lui Isus, pe care cu cât îl urmăm mai îndeaproape, cu atât avem mai multă pace și suntem mai binecuvântați.
Dumnezeu este sursa a tot ce este bun și vrea să avem vieți îmbelșugate, fără lipsuri. Dar de noi depinde să trăim curat, împlinind voia Lui. Dacă alegem să Îi facem pe plac Domnului și să urmăm conducerea Sa, ne scutim de multe necazuri, stres și suferințe care sunt urmarea deciziilor greșite.
Rugăciune sugerată: Domnul meu, Te rog ajută-mă să urmez exemplul Tău în tot ceea ce fac. Tu ai trăit perfect, cât timp ai umblat pe Pământ și nu ai păcătuit nici o dată. Doamne Tată Te rog ajută-mă să înțeleg Cuvântul Tău și să învăț cum să îl aplic în viața mea, să trăiesc ceea ce mă înveți și să-mi amintesc că numai Tu ești sursa păcii și a bunăstării mele. Glorie și mărire Numelui Tău, Doamne Isuse, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
5 SEPTEMBRIE
DARURILE SPIRITUALE TREBUIE FOLOSITE SPRE SLAVA LUI DUMNEZEU
- Ca nişte buni ispravnici ai harului felurit al Lui Dumnezeu, fiecare din voi să slujească altora după darul [talentul spiritual, abilitatea oferită prin harul Lui Dumnezeu] pe care l-a primit [folosind cu credincioșie feluritele daruri și abilități pe care Dumnezeu le oferă creștinilor prin harul Său și nu prin fapte]. - 1 Petru 4:10 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
Prin harul Lui Dumnezeu, fiecare dintre noi a primit cel puțin un anumit talent sau abilitatea de a face ceva mai bine decât majoritatea oamenilor. În cazul în care nu ați descoperit încă darul pe care îl aveți, Duhul Sfânt este mai mult decât dispus să vi-l dezvăluie și să vă ajute să-l folosiți pentru slava Lui Dumnezeu, dacă Îl rugați să facă acest lucru. Suntem chemați să ne folosim darul spiritual pentru a-i binecuvânta pe alții, având un impact pozitiv în Împărăția Lui Dumnezeu.
Nu putem fi buni administratori ai harului Lui Dumnezeu dacă ne „îngropăm” talentele și abilitățile pe care ni le-a dat Domnul nostru. Când nu ne folosim darul spiritual, nu numai că ne privăm de binecuvântările pe care le-am putea primi ca urmare a ceea ce facem pentru Domnul nostru, dar nu este corect nici față de Dumnezeu. Suntem cei mai fericiți și mai productivi când facem ceea ce ne-a chemat Dumnezeu să facem. Niciun dar spiritual nu îl primim pe baza vreunui merit personal, ci ca urmare a favorii nemărginite a Lui Dumnezeu. De aceea trebuie să îl folosim pentru gloria Domnului, care ne răsplătește cu binecuvântările Sale.
Rugăciune sugerată: Slavă și cinste Numelui Tău cel sfânt, Domnul meu, pentru harul Tău. Eu n-am făcut nimic pentru a merita darurile Tale. Le-am primit datorită dragostei și bunătății Tale și Îți mulțumesc pentru ele. Doamne Tată, Te rog ajută-mă să administrez corect darurile pe care mi le-ai dat și să le folosesc pentru gloria Ta și dacă mai am un alt dar pe care nu l-am identificat încă, Te rog să mă ajuți să-l descopăr. În Numele Lui Isus m-am rugat, amin
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
6 SEPTEMBRIE
PRIN ISUS CRISTOS SUNTEM RĂSCUMPĂRAȚI ȘI IERTAȚI
- În El (Isus) avem răscumpărarea [care este eliberarea și mântuirea noastră], prin sângele Lui, [care a plătit pedeapsa pentru păcatele noastre și a condus la] iertarea [deplină a] păcatelor [noastre], după bogăţiile harului Său - Efeseni 1:7 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
Odată ce L-am primit pe Isus ca Domn, El ne-a eliberat de sub puterea și consecințele păcatului. În Vechiul Legământ, păcătosul trebuia să ducă preotului un animal ca să îl jertfească, pentru ca sângele său să-i acopere păcatul comis. În Noul Legământ, când ne cerem sincer iertare pentru păcate, sângele Lui Isus, vărsat la cruce, nu doar ne acoperă păcatele ci le îndepărtează pentru totdeauna.
Pedeapsa pentru păcat este moartea. Isus a murit în locul nostru, pentru ca atunci când vom părăsi aceste trupuri, toți cei care am primit iertarea Lui, să putem fi împreună cu Domnul, bucurându-ne de prezența Lui pe vecie. Ca urmare a harului uimitor al Lui Dumnezeu, tot ceea ce trebuie să facem pentru a primi iertarea completă este să credem în Isus și să ne pocăim cu sinceritate.
Rugăciune sugerată: Cât de uimitoare sunt harul și dragostea Ta, Domnul meu! De când am înțeles că dragostea Ta pentru mine este atât de mare, încât L-ai trimis pe Fiul Tău iubit să moară pentru mine pe cruce, am găsit adevărata fericire! Îți mulțumesc pentru dragostea Ta și Te rog să mă ajuți s-o cunosc tot mai mult și s-o primesc zilnic în inima mea! Mulțumesc Doamne Isuse pentru tot ce ai făcut pentru mine și pentru tot ce continui să-mi oferi în fiecare zi. Slavă și onoare Numele Tău sfânt! Amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
7 SEPTEMBRIE
SUNTEM ELIBERAȚI, CA SĂ TRĂIM SPRE SLAVA DOMNULUI
- Fraţilor, voi aţi fost chemaţi la libertate. Numai nu faceţi din libertate o pricină ca să trăiţi pentru firea pământească (păcătoasă, lumească, egoistă), ci slujiţi-vă [și căutați ce este mai bine] unii altora în dragoste. - Galateni 5:13 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
În Isus, am găsit adevărata libertate. El este autorul libertății și numai în Isus putem fi liberi cu adevărat. Diavolul reușește să-i facă pe mulți oameni să creadă minciuna că sunt liberi și că dacă ar deveni creștini, ar fi sclavii Lui Dumnezeu. Adevărul este exact opusul. Dumnezeu nu forțează pe nimeni să se întoarcă la El, dar diavolul este cel care îi înrobește cu adevărat pe cei care păcătuiesc, fără să le ceară acceptul. Adevărata libertate nu înseamnă să trăiești în păcat, ci să fii liber de acesta. Diavolul folosește poftele naturii noastre păcătoase ca să ne facă să ne întoarcem la vechea viață dinainte de a-L urma pe Cristos.
De când Adam și Eva au ales să nu asculte de Dumnezeu și au căzut în păcat, atât ei cât și urmașii lor au încetat să mai fie asemeni chipului Lui Dumnezeu, cum au fost creați. Firea urmărește plăcerile sale păcătoase și folosul propriu, contrare voii Lui Dumnezeu. Dumnezeu ne-a creat după chipul Său și asta înseamnă să iubim cu dragostea Sa, „agápē”, așa cum citim în capitolul 13 din 1 Corinteni. Isus ne-a eliberat de sub conducerea păcatului, ca să putem trăi vieți sfinte pentru slava Lui Dumnezeu. Când iubim iertăm mai ușor, slujim cu bucurie și căutăm să facem ceea ce este bine atât pentru noi cât și pentru ceilalți.
Rugăciune sugerată: Îți mulțumesc Doamne pentru iubirea Ta și pentru libertatea pe care o am în Isus! Te rog ajută-mă să trăiesc liber de păcat și să fac totul spre gloria Ta. Nu vreau să mă mai întorc vreodată la vechea mea viață păcătoasă, când poftele firii mele mă făceau să păcătuiesc. Te rog să-mi dai puterea să fac totul prin credință și să mă pocăiesc sincer când păcătuiesc, ca să-mi păstrez inima curată. Te rog ajută-mă să iubesc mai mult și să fac întotdeauna voia Ta, în Numele Lui Isus m-am rugat, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
8 SEPTEMBRIE
CE ÎNSEAMNĂ SĂ NE IUBIM APROAPELE CA PE NOI ÎNȘINE?
- Căci toată Legea [în ceea ce privește relațiile interumane] se cuprinde într-o singură poruncă: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi [adică, să vă pese de ceilalți, fără să fiți egoiști și ce faceți să fie spre folosul lor].” Dar, dacă vă muşcaţi şi vă mâncaţi unii pe alţii [în certuri și conflicte], luaţi seama [atât voi cât și cei care sunt de aceeași părere cu voi] să nu fiţi nimiciţi unii de alţii. - Galateni 5:14-15 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
Dragostea este fundamentul mesajului Legii mozaice (dată de Dumnezeu poporului evreu, prin Moise) despre relațiile interumane. Legea a unit doar poporul evreu, dar Evanghelia îi unește pe toți oamenii, din toate națiunile în raport cu Dumnezeu. Ce înseamnă de fapt „să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi?” După cum explică Biblia Amplificată, suntem chemați să ne pese unii de alții și să nu fim egoiști; ar trebui ca în ceea ce facem să nu căutăm profitul personal în detrimentul celor din jur, ci spre binele lor, să-i iubim fără motive ascunse, cu o inimă sinceră și cu conștiința curată. În esență, suntem chemați să-i tratăm pe ceilalți cum ne-ar plăcea să fim tratați.
Dragostea este finalitatea Legii, așa cum Isus, din dragostea Sa pură, altruistă pentru noi toți a ales să moară în locul nostru pentru ca noi să trăim și să ajungem să ne petrecem veșnicia cu El, în ceruri. Începând cu versetul 13, din același capitol, suntem învățați să ne slujim unii pe alții în dragoste, căutând să facem ce este mai bine. Dragostea este cheia păcii, a bucuriei și a relațiilor bune. Dacă alegem cearta în locul păcii, este posibil să încheiem acea relație. Iar dacă alegem să ne simțim ofensați, ajungem răniți și plini de amărăciune, ceea ce ne face rău atât nouă cât și persoanei cu care ne certăm.
Rugăciune sugerată: Doamne Tată, Te rog ajută-mă să îi tratez pe ceilalți așa cum doresc eu să fiu tratat(ă). Te rog, umple-mă cu dragostea Ta, ca să pot iubi si eu la rândul meu și ajută-mă să permit roadei Duhului Sfânt de dragoste, blândețe, bunătate, pace și bucurie să se manifeste în mine, ca să mă comport pe placul Tău și să evit conflictele, să nu mă ofensez, să nu mă enervez și să nu mă comport incorect cu cei din jur, păcătuind. Te rog ajută-mă să rezolv ce mă deranjează înainte să se transforme în emoții negative, care să degenereze în păcat. În Numele Lui Isus m-am rugat, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
9 SEPTEMBRIE
NE CONDUCE FIREA SAU DUHUL SFÂNT?
- Zic, dar: umblaţi cârmuiţi de Duhul [Sfânt], [să Îl căutați și să urmați ghidarea Lui] şi nu împliniţi poftele firii pământeşti [care răspunde impulsiv fără să țină seama de Dumnezeu și de conceptele percepției Lui].- Galateni 5:16 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
Natura noastră păcătoasă este foarte egoistă și modelul lumii reduce totul la întrebarea „eu ce câștig?”. Dumnezeu merită toată slava și dacă suntem conduși de Duhul Sfânt totul este spre slava Lui Dumnezeu, nu spre gloria noastră personală. Apostolul Pavel ne îndeamnă să ne obișnuim să căutăm conducerea Duhului Sfânt și să ne supunem îndrumării Lui tot timpul, nu doar uneori. Dacă dorim să nu răspundem impulsiv când ceva ne ofensează sau ne rănește, putem să ne întrebăm ce ar face Isus în locul nostru și să reacționăm în consecință.
Prima reacție a firii noastre față de tot ce este contrar dorințelor sale, este să păcătuiască. Când îndeplinim dorințele naturii noastre carnale, nu putem să Îi facem pe plac Lui Dumnezeu. Există un război continuu între firea noastră și duhul născut din nou, unit cu Duhul Sfânt. Dorințele cărnii duc la distrugerea noastră, dar tot ce vine de la Duhul Sfânt este pentru binele nostru și duce la viața veșnică. Dacă vrem să facem voia Lui Dumnezeu, trebuie să învățăm să nu împlinim dorințele și poftele firii. Este un proces lung, dar cu ajutorul Duhului Sfânt putem și cu cât ne înfrânăm mai mult, cu atât ne va fi tot mai ușor să facem ce este bine.
Rugăciune sugerată: Îți mulțumesc Doamne Tată, că L-ai trimis pe Duhul Sfânt, cel mai perfect Ajutor ca să putem trăi pe placul Tău. Te rog ajută-mă să nu mă mai ofensez când lucrurile nu merg cum vreau eu și să nu mă enervez, ca să nu păcătuiesc. Ajută-mă să nu mai las amărăciunea să-mi umple inima, ci urmând conducerea Ta să reacționez totdeauna în dragoste, luptând să-mi păstrez pacea și liniștea atunci când am de-a face cu situații dificile. Îți mulțumesc pentru îndrumarea și ajutorul perfect prin care transformi situațiile dificile în ceva bun pentru mine și Te rog să mă ajuți să-mi păstrez inima curată și plină de iubire pentru Tine și semenii mei. În Numele Lui Isus m-am rugat, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
10 SEPTEMBRIE
DORINȚELE FIRII SE OPUN DUHULUI SFÂNT
- Căci firea pământească pofteşte împotriva Duhului, şi [dorințele pe care le are] Duhul, [sunt] împotriva firii pământeşti; [ce dorește firea păcătoasă și Duhul] sunt lucruri potrivnice [în conflict continu, opuse] unele altora, aşa că nu puteţi [ca și creștini] face [totdeauna] tot ce voiţi [să faceți bine]. Dacă sunteţi călăuziţi de Duhul, nu sunteţi sub Lege. - Galateni 5:17-18 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
Dorințele naturii noastre păcătoase se opun cerințelor Duhului Sfânt. Există un conflict constant între firea noastră și Duhul Lui Dumnezeu. Natura noastră carnală, dorește lucrurile lumești, este mândră și egoistă. Duhul Sfânt vrea ceea ce vrea Dumnezeu și face totul pentru a aduce slavă și onoare Domnului nostru. Isus spune că Duhul Sfânt ne călăuzește „în tot adevărul", ne spune ce vrea Dumnezeu Tatăl să ne spună și „ne va descoperi lucrurile viitoare” (Ioan 16:13).
Legea mozaică a fost dată poporului evreu, ca să știe cum să trăiască corect pentru Dumnezeu. De când Isus s-a dat pe Sine ca jertfa perfectă pentru toate păcatele noastre, odată pentru totdeauna, nu mai suntem sub Lege, ci sub har. Avem îndrumarea Duhului Sfânt, care ne învață cum să trăim pe placul Domnului și ne descoperă adevărul Scripturilor, ca să putem trăi în conformitate cu acestea.
Rugăciune sugerată: Îți mulțumesc Doamne Tată pentru mântuirea pe care mi-ai oferit-o prin Isus și pentru ajutorul și îndrumarea Duhului Sfânt. Știu că firea mea se opune sfaturilor Duhului Sfânt, de aceea Te rog ajută-mă să lupt lupta cea bună a credinței, să-mi înving pornirile firești, să aud și să împlinesc ceea ce îmi spui să fac. Te rog ajută-mă să iau deciziile corecte, să deosebesc dorințele Duhului Sfânt de cele ale firii mele și să fac totdeauna ce este pe placul Tău. În Numele Lui Isus m-am rugat, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
11 SEPTEMBRIE
SMERENIA ESTE MULT MAI PROFITABILĂ DECÂT MÂNDRIA
- Tot aşa şi voi, tinerilor [care aveți o poziție inferioară și mai puțină experiență], fiţi supuşi celor bătrâni [căutând sfatul lor]. Şi toţi, în legăturile voastre, să fiţi împodobiţi cu smerenie [puneți-vă șorțul slujitorului];. Căci „Dumnezeu stă împotriva celor mândri [defăimători, disprețuitori și îi frânge], dar celor smeriţi le dă har”. - 1 Petru 5:5 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
Onoarea și respectul față de Dumnezeu și față de semeni sunt importante pentru fiecare creștin. O relație sănătoasă se bazează pe respect reciproc. Indiferent dacă este vorba de familie, rude, prieteni, membrii în biserică sau relații de muncă, dacă cei implicați nu se respectă reciproc, consecințele nu vor întârzia să apară. Odată pierdut, respectul este foarte greu de recâștigat. Oamenii înțelepți sunt smeriți, gata să intervină când văd o problemă, recunosc nivelul superior de cunoaștere sau experiență a celorlalți și le cer sfatul la nevoie.
Umilința este opusul mândriei și este ceea ce Îi place Lui Dumnezeu să vadă în noi. Cei care sunt disprețuitori și insolenți, plini de mândrie, nu Îi pot face plăcere Lui Dumnezeu, pentru că aleg să se laude și să se slăvească pe ei înșiși în loc să Îi dea Lui slavă Dumnezeu pentru tot ce este bun în ei și în viața lor. Adevărul este că putem continua să respirăm doar atâta timp cât vrea Dumnezeu să ne țină în viață. Domnul este sursa și puterea noastră și în El avem tot ceea ce avem nevoie. Doar datorită harului Domnului, suntem capabili să facem ceva bun și să avem succes. Smerenia ne deschide ușa harului și ne ajută să avem atitudinea corectă de reverență înaintea Lui Dumnezeu.
Rugăciune sugerată: Slavă și mărire Numele Tău cel sfânt, Doamne Isuse! Pentru că m-ai ales și mi-ai descoperit adevărul, Te-am putut chema ca Domn în inima mea și am devenit copilul Tău. Îți mulțumesc din inimă pentru tot ce ai făcut pentru mine și pentru tot ajutorul pe care mi-l oferi. Te rog ajută-mă să rămân umil(ă) și să-mi tratez semenii cu respect; să fiu întotdeauna gata să slujesc și să caut sfatul bătrânilor înțelepți pe care i-ai adus în viața mea. Sunt cine sunt, datorită harului și dragostei Tale și sunt foarte binecuvântat(ă) să Te cunosc și să fiu copilul Tău. Te rog ajută-mă Doamne Dumnezeule să Te slăvesc și să ascult de Tine întotdeauna, în Numele Lui Isus, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
12 SEPTEMBRIE
SUFERINȚA PERMISĂ DE DUMNEZEU NE MODELEAZĂ CARACTERUL
- Dumnezeul oricărui har [care împarte binecuvântările și favoarea Sa], care v-a chemat în Cristos Isus la slava Sa veşnică, după ce veţi suferi puţină vreme, vă va desăvârşi, vă va întări, vă va da putere şi vă va face neclintiţi [ca să fiți ceea ce ar trebui să fiți]. - 1 Petru 5:10 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
Nu am întâlnit încă o persoană normală căreia să-i facă plăcere să sufere. Durerea nu este ceva ce ne place sau ne dorim, dar uneori trebuie să trecem prin ea, ca urmare a alegerilor noastre greșite sau a celor din jurul nostru. Adevărul este că ascultăm mai bine ce are Dumnezeu să ne spună sau să ne învețe, când trecem prin greutăți. Viața pe Pământ nu este ușoară și suferința face parte din ea.
Dumnezeu ne-a chemat să fim ai Lui pentru totdeauna și chiar dacă trebuie să suferim pentru „puțină vreme", harul și binecuvântările Lui sunt reale și ne ajută să trecem cu bine peste toate. În comparație cu veșnicia, chiar o sută de ani este o perioadă scurtă. Domnul va folosi provocările și încercările din viața de zi cu zi, care sunt urmarea alegerilor noastre sau a celor apropiați, și „ne va desăvârși, ne va întări, ne va da putere şi ne va face neclintiți”. Suferințele prin care am trecut ne-au modelat caracterul și cât timp suntem cu totul predați Domnului, El se va asigura că vom deveni ceea ce ne-a creat să fim, ca să putem fi acolo unde este El pentru totdeauna.
Rugăciune sugerată: Îți mulțumesc Doamne pentru harul Tău și pentru că ești cu mine în fiecare încercare și victorie. Nu mă lași niciodată și nu mă părăsești și mă pot baza întotdeauna pe ajutorul Tău. M-ai chemat să fiu în gloria Ta veșnică, în Isus și chiar dacă trebuie să sufăr din când în când, cât timp sunt aici pe Pământ, Tu folosești greutățile acestei vieți ca să mă desăvârșești, să mă întărești, să-mi dai putere și să mă faci de neclintit, devenind așa cum m-ai creat să fiu. Slavă și laudă Numelui Tău cel sfânt, Doamne Dumnezeule, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
13 SEPTEMBRIE
DUMNEZEU ACORDĂ HAR ȘI AJUTOR CELOR CARE SE APROPIE DE EL
- Să ne apropiem dar cu deplină încredere [și privilegiu] de scaunul harului [care este tronul favorii nemeritate a Lui Dumnezeu] ca să căpătăm îndurare [pentru greșelile noastre] şi să găsim [uimitorul Lui] har, pentru ca să fim ajutați la vreme de nevoie [cu binecuvântarea de care avem nevoie, exact la momentul potrivit]. - Evrei 4:16 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
Avem cel mai iubitor și milostiv Mare Preot, Isus Cristos, care a fost ispitit în toate lucrurile ca și noi, dar nu a păcătuit niciodată. Avem privilegiul de a ne apropia fără teamă de tronul harului Lui Dumnezeu, fiind încrezători că Domnul nostru ne înțelege și ne iartă când Îl rugăm sincer să o facă.
Dumnezeu știe cât de slabi și păcătoși suntem în noi înșine , precum și ce se întâmplă în lumea spirituală, cât de puternic este atacul celui rău împotriva noastră, și ne judecă acțiunile pe baza tuturor acestor factori. Nu suntem o surpriză pentru Domnul. El știe totul despre noi. Când se întâmplă să păcătuim, dacă regretăm sincer, Îl rugăm pe Dumnezeu să ne ierte și să ne ajute să nu mai cădem în acel păcat, Domnul ne va ierta și ne va ajuta. În marele Lui har, Dumnezeu a pregătit deja binecuvântarea potrivită pentru noi, dinainte să avem nevoie de ea, dar trebuie să o cerem cu credință ca să o primim.
Rugăciune sugerată: Îți mulțumesc Doamne Isuse, pentru dragostea și mila Ta fără limite. Ești așezat la dreapta Tatălui ceresc și Te rogi pentru mine. Ști totul despre mine și pentru că Tu ești Domnul meu, mă pot apropia cu încredere de tronul harului Lui Dumnezeu, fără teamă, de câte ori am nevoie de milă și ajutor. Tu deja ai împlinit pentru mine tot ce am nevoie ca să pot trăi pe placul Tatălui ceresc. Doamne Tată, Te rog ajută-mă ca întotdeauna credința mea să fie mai mare decât îndoiala, ca să pot primi vindecarea și binecuvântările de care am nevoie de la Tine. În Numele Lui Isus m-am rugat, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
14 SEPTEMBRIE
ISUS A ÎMPLINIT COMPLET VOIA TATĂLUI SĂU
- Isus deci le-a zis: „Când veţi înălţa [pe cruce] pe Fiul omului, atunci veţi cunoaşte [fără nicio îndoială] că Eu sunt şi că nu fac nimic de la Mine însumi, ci vorbesc după cum M-a învăţat Tatăl Meu. Cel ce M-a trimis este [totdeauna] cu Mine; Tatăl nu M-a lăsat singur, pentru că totdeauna fac ce-I este plăcut.” - Ioan 8:28-29 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
Isus le-a spus ucenicilor Săi în mai multe rânduri, că va fi răstignit și apoi va învia. Dacă ar fi înțeles cu adevărat ce le-a spus Domnul, cât era cu ei, după răstignirea Sa nu s-ar fi ascuns, temându-se pentru viața lor. Cât de des facem și noi la fel! Domnul ne previne în legătură cu ce urmează să ni se întâmple, dar nu auzim cu adevărat ceea ce ne spune și când se întâmplă ajungem să disperăm, în loc să avem încredere în Tatăl ceresc că va face ceea ce ne-a spus deja că va face. Isus a venit pe Pământ și s-a supus limitărilor vieții trăite într-un trup omenesc, într-o lume păcătoasă și rea, pentru ca la final să fie înălțat pe cruce, murind în locul nostru în chinuri cumplite, plătind pentru păcatele noastre.
Domnul Isus a fost condus la fiecare pas de Tatălui Său și i-a împlinit voia pe deplin. Isus știa că Tatăl Său era cu El tot timpul, pentru că făcea totul pe placul Lui. Și noi ar trebui să ne dorim să Îi facem Lui Dumnezeu pe plac totdeauna și să știm că este cu noi. Doar voia noastră și păcatul ne pot despărți de Dumnezeu. Domnul nostru nu ne-ar părăsi niciodată, dar dacă nu mai vrem să fim ai Lui, nu ne forțează, împotriva voinței noastre.
Rugăciune sugerată: Tată ceresc, sunt foarte binecuvântat(ă) să știu că ești întotdeauna cu mine și mă ții în palma mâinii Tale. Te rog ajută-mă să Îți fac mereu pe plac și să nu-mi doresc niciodată să Te părăsesc. Doamne Te rog ajută-mă să acord atenție avertismentelor și sfaturilor Tale, să aud când îmi vorbești și să fac ce-mi spui să fac, pentru că știu că este cel mai bine pentru mine. Îți mulțumesc Doamne, pentru tot, în Numele Lui Isus, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
15 SEPTEMBRIE
DUHUL SFÂNT NU ARE LIMITE ÎN CEEA CE POATE FACE PENTRU NOI
- „V-am spus aceste lucruri cât mai sunt cu voi. Dar Mângâietorul (Ajutorul, Apărătorul, Consilierul, Mijlocitorul-Sfătuitorul, Cel care ne întărește, Cel care ne este alături), adică Duhul Sfânt, pe care-L va trimite Tatăl în Numele Meu [în locul Meu, ca să mă reprezinte și să acționeze în Numele Meu], vă va învăţa toate lucrurile şi vă va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu.” - Ioan 14:25-26 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
Domnul nostru, știe cu adevărat ce este mai bine pentru noi și de ce avem nevoie fiecare dintre noi. Isus le spunea ucenicilor Săi despre Duhul Sfânt, a treia persoană a Dumnezeului trinitar, care urma să vină după plecarea Lui. Duhul Sfânt a venit ca Dumnezeu, fără limite. El este omniprezent și îi poate ajuta pe toți oamenii de pe planetă, în același timp, dacă este necesar. Duhul Sfânt este cel mai bun Mângâietor pe care îl putem avea când suferim și suntem răniți. El este Apărătorul, Sfătuitorul și Consilierul cel mai milostiv, care știe tot ce trebuie știut ca să ne apere, să ne sfătuiască și să se roage în numele nostru cel mai eficient. Duhul Sfânt este totdeauna gata să ne sfătuiască și să ne întărească atunci când suntem slabi și nu știm cum să remediem situația gravă în care ne aflăm.
După înălțarea Lui Isus la cer, Tatăl ceresc L-a trimis pe Duhul Sfânt ca să continue lucrarea de salvare a omenirii. De când a venit, Duhul Sfânt nu a încetat niciodată să-i învețe pe creștini tot ce trebuie să știe. Duhul Sfânt i-a ajutat pe ucenici să-și amintească ce i-a învățat Isus și pe noi ne ajută să ne amintim versetele potrivite pe care le-am memorat, atunci când avem nevoie de ele. Suntem atât de binecuvântați să fim temple ale Duhului Sfânt și să-L avem în noi tot timpul!
Rugăciune sugerată: Tată, Doamne, Îți mulțumesc atât de mult că L-ai trimis pe Duhul Sfânt să fie Ajutorul, Consilierul, Mângâietorul, Apărătorul, Mijlocitorul perfect pentru copiii Tăi. Ce bucurie este să știu că Duhul Sfânt este în mine și eu sunt templul Lui. Îți mulțumesc Duhule Sfânt, pentru bucuria pe care o am în prezența Ta, pentru ajutorul și sfaturile pe care mi le dai când ți le cer și pentru revelarea adevărului Scripturii în timp ce o studiez și Te rog să mă ajuți să înțeleg ce studiez. Doamne Te rog ajută-mă să aud mai clar vocea Duhului Sfânt și să fac întotdeauna ce-mi spui. Îți mulțumesc pentru ajutorul, mângâierea, puterea și consilierea pe care mi le acorzi de câte ori Te rog, în Numele Lui Isus, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
16 SEPTEMBRIE
SUNTEM LUMINĂ ÎN ISUS CRISTOS
- Odinioară eraţi întuneric; dar acum sunteţi lumină în Domnul. Umblaţi deci ca nişte copii ai Luminii [trăiți ca cei născuți din Lumină]. Căci roada [efectul, rezultatul] luminii stă în orice bunătate, în neprihănire şi în adevăr. Cercetaţi ce este plăcut înaintea Domnului [și faceți ca stilul vostru de viață să fie un exemplu pentru ceea ce este acceptabil înaintea Lui Dumnezeu--comportamentul vostru să exprime mulțumirea voastră față de Dumnezeu pentru mântuirea voastră] - Efeseni 5:8-10 (cu traduceri din Biblia Amplificată, între paranteze)
În timp ce trăiam în păcat, eram „întuneric", dar de când Îi aparținem lui Isus, ar trebui să umblăm ca adevărați „copii ai Luminii”, născuți din Lumină. Modul în care ne comportăm, „strigă” mai tare decât cuvintele pe care le spunem altora. Păcatul și efectele negative ale acestuia nu pot fi ascunse pentru mult timp în viața cuiva, așa cum roadele bune și beneficiile nu vor întârzia să apară în viața celui care trăiește curat pentru Domnul.
A fi „lumină” înseamnă a produce efectele Luminii, care este Isus, și acestea sunt tot ce ține de bunătate, neprihănire și adevăr. Suntem chemați să învățăm ce este plăcut Domnului și să trăim ca atare. Stilul nostru de viață ar trebui să exprime recunoștință față de Dumnezeu pentru că ne-a salvat și ne-a chemat să fim copiii Săi. Dacă trăim viața din belșug pe care a venit Isus să ne-o dea, devenim exemple pentru cei din jur și mulți se vor întoarce la Dumnezeu.
Rugăciunea sugerată: Îți mulțumesc Doamne că L-ai trimis pe Duhul Sfânt să fie Mângâietorul perfect pentru copiii Tăi. Ce bucurie este să știu că Duhul Sfânt este în mine și eu sunt templul Lui. Doamne Te rog ajută-mă să aud mai clar vocea Duhului Sfânt și să fac întotdeauna ce-mi spui să fac. Îți mulțumesc Duhule Sfânt, pentru bucuria pe care o am în prezența Ta, pentru ajutorul și sfaturile pe care mi le dai când ți le cer și pentru revelarea adevărului Scripturii în timp ce o studiez. Îți mulțumesc Tată ceresc pentru ajutorul, mângâierea, puterea și consilierea pe care mi le acorzi prin Duhul Sfânt, de câte ori Te rog. Slavă și mărire Ție în veci, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
17 SEPTEMBRIE
ÎN DOMNUL AVEM PUTERE ȘI LA BĂTRÂNEȚE
- Flăcăii obosesc şi ostenesc, chiar tinerii se clatină, dar cei ce se încred în Domnul îşi înnoiesc puterea; ei zboară ca vulturii; aleargă, şi nu obosesc, umblă, şi nu ostenesc. - Isaia 40:30-31
De unde vine puterea noastră? Dintr-un stil de viață sănătos, sport și dietă? Sau ne înnoim puterea dacă urmăm conducerea Duhului Sfânt în toate aspectele vieții, inclusiv în felul în care ne hrănim și cât de suntem activi? Pe vremea lui Isaia, oamenilor nu le păsa să mănânce sănătos sau să facă sport. Dar cu siguranță au înțeles cât de important este să trăiești curat, pentru Domnul în ascultare de poruncile Lui.
Tinerețea și o constituție viguroasă nu asigură întotdeauna forță și productivitate, dacă persoana trăiește în păcat și are un stil de viață nesănătos. Dar, indiferent de condiția fizică, dacă atunci când suntem epuizați, Îl rugăm pe Domnul să ne ajute, ne vom simți înviorați și întăriți. Cu cât ne încredem mai mult în Domnul nostru și avem o relație mai apropiată cu El, vom putea intra mai ușor în prezența Domnului ca să primim puterea Duhului Sfânt și să putem fi revigorați. Ce înseamnă că cei care se încred în Domnul zboară ca vulturii? Pe vulturi îi ajută curenții de aer să zboare fără efort, iar pentru noi, încrederea în Domnul este sursa puterii și a rezistenței pentru tot ce avem de făcut.
Rugăciune sugerată: Slavă și cinste Numelui Tău sfânt, Domnul meu. Tu ești puterea și stânca mea indiferent prin ce furtună a vieții trebuie să trec. De la Tine primesc tot ce am nevoie și protecția mea este asigurată când fac voia Ta. Te rog ajută-mă să aud când mă atenționezi și mă sfătuiești prin Duhul Sfânt și apoi să aplic ce-mi spui. Te rog să-mi dai toată puterea de care am nevoie pentru a putea termina tot ce încep. Domnul meu, Te rog să mă ajuți să trăiesc o viață echilibrată, să-mi disciplinez poftele firești și să Te urmez în fiecare zi a vieții mele. Mulțumesc Doamne, pentru tot ce ai făcut și continui să faci pentru mine, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
18 SEPTEMBRIE
TRĂIREA PENTRU DOMNUL PRODUCE SFINȚENIE ȘI VIAȚĂ VEȘNICĂ
- Dar acum, odată ce aţi fost izbăviţi de păcat şi v-aţi făcut robi ai Lui Dumnezeu, aveţi ca rod sfinţirea, iar ca sfârşit viaţa veşnică. - Romani 6:22
S-ar părea că ne-am pierdut libertatea și suntem în robie, dacă am ales să devenim robii Lui Dumnezeu. Dar adevărul este că ne-am născut în robia păcatului și după ce ne-am întors la Isus și am cunoscut adevărul, am găsit adevărata libertate. Dumnezeu respectă voința noastră liberă, nu ne ține cu forța lângă El. Suntem liberi să-L părăsim, dacă vrem. Pe de altă parte, Satan ne-a ținut înrobiți prin puterea pe care păcatul o avea asupra noastră. Chiar și acum diavolul și demonii lui încearcă prin diferite tertipuri să ne facă să ne întoarcem la stilul păcătos de viață dinainte de a ne naște din nou.
Rezultatul vieții păcătoase este moartea, dar pentru că aparținem Lui Dumnezeu, suntem eliberați de sub puterea păcatului și putem alege să nu păcătuim. Cât timp trăim curat și alegem faptele neprihănirii, culegem roadele sfințirii. A fi sfânt înseamnă a fi „pus deoparte” pentru scopul Lui Dumnezeu, a trăi curat și a nu păcătui în mod intenționat. Când se întâmplă să păcătuim, avem o neliniște, care este de fapt atenționarea Duhului Sfânt. Când recunoaștem că am greșit, regretăm și ne cerem sincer iertare, Domnul ne iartă. Rezultatul unei vieți trăite în felul acesta, este viața veșnică, în ceruri, unde Isus a mers să ne pregătească un loc. Aceasta este adevărata libertate!
Rugăciune sugerată: Tată ceresc, Îți mulțumesc din toată inima că m-ai eliberat din robia păcatului și m-ai făcut copilul Tău. Cu cât înțeleg mai mult adevărul Cuvântului Tău, cu atât sunt mai liber(ă) și mai fericit(ă). Te rog ajută-mă să împlinesc voia Ta pentru viața mea și să Îți predau Ție tot. Domnul meu, Te rog ajută-mă să-mi păstrez inima curată și plină de dragoste și recunoștință la adresa Ta. Mulțumesc Doamne pentru adevărata libertate pe care o am în Tine și pentru că voi putea să-mi petrec veșnicia alături de Tine, în Numele Lui Isus, amin
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
19 SEPTEMBRIE
PREȚUL PĂCATULUI COMIS ÎN MOD VOIT POATE FI MAXIM
- Căci, dacă păcătuim cu voia, după ce am primit cunoştinţa adevărului, nu mai rămâne nicio jertfă pentru păcate, ci doar o aşteptare înfricoşată a judecăţii şi văpaia unui foc care va mistui pe cei răzvrătiţi. Cine a călcat Legea lui Moise este omorât fără milă, pe mărturia a doi sau trei martori. Cu cât mai aspră pedeapsă credeţi că va lua cel ce va călca în picioare pe Fiul Lui Dumnezeu, va pângări sângele legământului, cu care a fost sfinţit, şi va batjocori pe Duhul harului? - Evrei 10:26-29
Aceste versete, precum și cele din Evrei 6:4-6 sunt adesea înțelese greșit. Acestea nu fac referire la păcatul comis accidental, sub presiunea momentului, ci la a alege păcatul în mod conștient și voit. Pentru fiecare persoană care cunoaște adevărul și a fost odată mântuită și care totuși alege să renunțe la Isus și să se întoarcă să trăiască în păcat, atâta timp cât continuă să-L respingă pe Isus, nu mai există iertare de păcate. Pentru cei care se pocăiesc cu adevărat și se întorc din toată inima la Domnul, mântuirea este încă posibilă, dar costul slujirii celui rău, prin trăirea în păcat este foarte mare. Așa zisele „beneficii și plăceri” oferite de păcat, nu sunt nici pe departe atât de valoroase, încât să merite atâta suferință, disperare și regret, nici măcar pentru scurt timp!
Orice evreu care respingea legea lui Moise, trebuia să fie ucis cu pietre, pe baza mărturiei a doi sau trei martori. Cât de mare ar trebui să fie pedeapsa pe care ar merita-o cineva care iubește păcatul mai mult decât pe Fiul Lui Dumnezeu, se întoarce la viața păcătoasă, Îl dezonorează pe Isus și legământul încheiat prin sângele Său, Îl insultă pe Duhul Sfânt și harul Lui Dumnezeu? Trebuie să acordăm atenție constantă gândurilor, deciziilor, poftelor, cuvintelor și acțiunilor noastre. De noi depinde să rămânem în Isus și El să rămână în noi, pentru că avem libertatea de alegere. Atâta timp cât alegem să-L iubim pe Dumnezeu, să trăim în ascultare și să ne păstrăm inima curată, suntem binecuvântați și mântuirea noastră este sigură. Dacă din anumite motive L-ați părăsit pe Domnul și doriți să vă întoarceți la El, o puteți face. Isus îi iubește și îi iartă pe toți cei care Îl cer iertare cu sinceritate. Puteți citi mai multe în articolul „Oricine regretă păcatul se poate întoarce la Isus!".
Rugăciune sugerată: Îți mulțumesc Isuse, din toată inima, că m-ai mântuit! Te rog ajută-mă să am în permanență o atitudine recunoscătoare pentru ce ai făcut pentru mine și să nici nu mă gândesc vreodată să mă întorc la viața păcătoasă! Vreau să fiu cu Tine pentru totdeauna. Pacea și bucuria pe care le-am găsit în Tine nu pot fi comparate cu nimic din tot ce am experimentat vreodată. Gândul la ceea ce ai suferit din dragoste pentru mine, mă smerește și mă face să Te iubesc și mai mult. Domnul meu, Te rog ajută-mă să nu uit niciodată că Tu întotdeauna vrei ce este mai bine pentru mine și atâta timp cât Te urmez, nu sunt niciodată singur(ă) și nici nu duc lipsă de nimic, pentru că Tu mă păzești și ai grijă de mine. Slavă și laudă Numelui Tău cel sfânt în vecii vecilor, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
20 SEPTEMBRIE
PACEA ȘI SFINȚIREA MERITĂ EFORTUL NOSTRU
- Urmăriţi pacea cu toţi şi sfinţirea, fără care nimeni nu va vedea pe Domnul. Luaţi seama bine ca nimeni să nu se abată de la harul Lui Dumnezeu, pentru ca nu cumva să dea lăstari vreo rădăcină de amărăciune, să vă aducă tulburare şi mulţi să fie întinaţi de ea. - Evrei 12:14-15
Este nevoie de dorință, determinare și efort din partea noastră pentru a avea pace în noi înșine și în relațiile noastre. Nu este ușor să urmărim nici sfințenia, pentru că presupune să ne păstrăm separați de lume și să trăim pe placul Lui Dumnezeu ca să putem ajunge în rai. Dumnezeu nu ne obligă să primim favoarea Lui nemeritată. Harul Său este un dar și, odată ce îl primim, trebuie ca și noi, la rândul nostru, să oferim har celor din jur. Dacă alegem să trăim în certuri și să nu iertăm, nu putem ajunge în rai.
Când îi tratăm pe ceilalți foarte strict și nu le tolerăm nicio greșeală, ajungem să ne ofensăm ușor, iar dacă nu rezolvăm ofensa cât mai repede, aceasta va degenera în amărăciune. Lăstarii care germinează din amărăciune nu sunt deloc atractivi. Dintr-o inimă plină de amărăciune nu pot izvorî decât emoții, atitudini și cuvinte negative. Ori de câte ori suntem supărați de cineva, este greu să nu păcătuim prin bârfe și observații negative. Atunci când facem asta, îi afectăm negativ și pe cei cărora le vorbim și față de care ne exprimăm emoțiile negative. Este spre binele nostru să ne grăbim să iertăm și să ne cerem iertare, dacă vrem să fim și noi iertați de Tatăl ceresc. Oricum, Isus ne-a iertat mult mai mult, decât putem noi ierta cuiva. Domnul ne-a oferit atât de mult har, iar când nu acordăm har celor care ne-au rănit păcătuim împotriva Lui și ne facem rău nouă înșine. Iertarea noastră nu-i absolvă de vina păcatului comis împotriva noastră, dar scoate rădăcina amărăciunii din inima noastră și ne putem recăpăta pacea și bucuria pentru că facem ce ne cere Dumnezeu. Puteți citi mai multe în articolul: „Iertarea: De ce ne cere Domnul Isus să iertăm?"
Rugăciune sugerată: Îți mulțumesc Doamne Tată ceresc pentru pacea pe care mi-ai dat-o prin Isus. Când se ivesc discuții cu alte persoane, Te rog ajută-mă să-mi amintesc cât de mult îmi place să am pace, ca să aleg să fac tot ce este necesar ca să o pot păstra. Doamne Te mai rog să mă ajuți să-mi păstrez inima curată, să iert și să cer iertare repede, să acord har altora când îmi greșesc, așa cum mi-ai oferit și Tu mie și să aleg să nu mă ofensez, ca să nu las amărăciunea să pătrundă în inima mea, să mă facă să sufăr și să-i fac și eu pe alții să sufere, la rândul meu. În Numele Lui Isus m-am rugat, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
21 SEPTEMBRIE
RĂMÂNEREA PE CALEA DOMNULUI PÂNĂ LA CAPĂT ESTE CONDIȚIONATĂ DE PREDAREA TOTALĂ
- Nu vă lăudaţi bine. Nu ştiţi că puţin aluat dospeşte toată plămădeala? Măturaţi aluatul cel vechi, ca să fiţi o plămădeală nouă, cum şi sunteţi, fără aluat; căci Cristos, Paştile nostru, a fost jertfit. Să prăznuim, dar, praznicul nu cu un aluat vechi, nici cu un aluat de răutate şi viclenie, ci cu azimele curăţiei şi adevărului. - 1 Corinteni 5:6-8
Ca să fim pe placul Domnului, este nevoie să ne predăm Lui total și să renunțăm la tot ce nu Îi place în viețile noastre. Diavolul va folosi orice obicei păcătos la care nu vrem să renunțăm, ca să ne facă să-L părăsim pe Isus și să ne întoarcem la vechiul stil păcătos de viață. Când L-am invitat pe Isus să devină Domnul vieții noastre (Romani 10:9-10), omul nostru interior, duhul nostru, s-a născut din nou, prin Duhul Sfânt. Nu mai suntem robi ai păcatului, deci putem să nu ne mai lăsăm conduși de firea păcătoasă. Ca să-L putem urma pe Isus, trebuie să ne crucificăm zilnic firea, opunându-ne poftelor ei, tari în credință.
Ce ne spune Pavel despre sine, ne confirmă faptul că atâta timp cât trăim în aceste trupuri, nu suntem perfecți, ci va trebui să continuăm să ne înfrânăm: „Ci mă port aspru cu trupul meu şi-l ţin în stăpânire, ca nu cumva, după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat” (1 Corinteni 9:27).
Ce ne spune Pavel despre sine, ne confirmă faptul că atâta timp cât trăim în aceste trupuri, nu suntem perfecți, ci va trebui să continuăm să ne înfrânăm: „Ci mă port aspru cu trupul meu şi-l ţin în stăpânire ca nu cumva, după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat” (1 Corinteni 9:27a). Cu cât căutăm mai mult să intrăm în prezența Lui Dumnezeu și să ne hrănim cu Cuvântul Lui, mințile noastre se vor înnoi și ne vom schimba, semănând tot mai mult cu Isus. Doar așa putem să ștergem „vechiul sistem de operare” sau „aluatul cel vechi” al creierului nostru, reprezentat de trăirea fără Cristos și să îl înlocuim cu adevărul Scripturii, să începem să ne schimbăm și să devenim o „plămădeală nouă”. Doar dacă ne hrănim în mod constant cu învățăturile Bibliei, vom putea renunța la comportamentul vechi, răutăcios și ipocrit devenind curați și plini de adevăr.
Rugăciune sugerată: Îți mulțumesc Isuse că prin jertfa Ta am primit mântuirea. Doamne Tată, Te rog să-mi arăți dacă mai este ceva ce nu Ți-am predat în viața mea, care fiind „aluat vechi” mă fac să păcătuiesc. Te rog Doamne să mă ajuți să nu-mi mai las natura firească și vechile obiceiuri să mă conducă, și pe măsură ce mintea mea este reprogramată prin înlocuirea „aluatului vechi” al modului de gândire lumesc, cu „azimele curăției și adevărului” pe care le găsesc în Cuvântul Tău, să Te glorific tot mai mult printr-o trăire curată. În Numele Lui Isus m-am rugat, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
22 SEPTEMBRIE
DUMNEZEU ARE UN SCOP ȘI O CHEMARE PENTRU VIAȚA FIECĂRUIA DINTRE NOI
- El ne-a mântuit şi ne-a dat o chemare sfântă, nu pentru faptele noastre, ci după hotărârea Lui şi după harul care ne-a fost dat în Cristos Isus, înainte de veşnicii. - 2 Timotei 1:9
Scopul Lui Dumnezeu în crearea Universului și a omenirii este de a avea un popor care să fie cu adevărat al Lui, cu care să-și petreacă eternitatea în cer. Modul în care trăim pe acest Pământ determină unde ne vom petrece veșnicia. Domnul a făcut totul pentru mântuirea noastră și a pregătit oanumită chemare pentru fiecare persoană în parte. Tatăl ceresc dorește să trăim pentru El și să împlinim voia Lui care este „bună, plăcută și desăvârșită”. El dorește să-i predăm totul, să depindem de El în fiecare zonă a vieții și să-I dăm slava pe care o merită.
Dumnezeu nu a făcut toate astea pentru noi, pentru că vreunul dintre noi a meritat. Dacă ar fi putut cineva să se mântuiască singur, Isus nu ar fi trebui să moară în locul nostru. În harul Său uimitor, Domnul ne-a mântuit și ne-a chemat după planul Său, ca să trăim veșnic. Dumnezeu a decis să ne ofere favoarea Lui uimitoare și nemeritată, în Fiul Său, Isus Cristos, dinainte de a crea Pământul și Universul.
Rugăciunea sugerată: Ce har uimitor ai pregătit pentru mine, Domnul meu, dinainte de a crea Universul! Fac parte din planul Tău de când ai început să planifici această lume și tot ceea ce cuprinde. Ce mare binecuvântare este să știu că nu trebuie să-mi câștig mântuirea, ci doar să o primesc și să o păstrez. Doamne Tată Te rog ajută-mă să rămân lângă Tine în toate zilele vieții mele și să împlinesc chemarea pe care o ai pentru viața mea. Îți mulțumesc din toată inima că m-ai salvat și Te rog să mă ajuți să trăiesc curat pentru slava Ta și să Te urmez în tot ceea ce fac. Glorie Ție în veci, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
23 SEPTEMBRIE
CUM ESTE DRAGOSTEA „AGAPE”?
- Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate, dragostea nu pizmuieşte, dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, - 1 Corinteni 13:4
Dumnezeu este dragoste, iar natura Sa este însumată în definiția dragostei, după cum vedem în 1 Corinteni 13:4-7 și în multe alte locuri din Biblie. Cuvântul grecesc original tradus prin dragoste în versetul de mai sus este „agapē” și înseamnă „afecțiune, bunăvoință, dragoste, binefacere, respect”, fiind folosit în Biblie pentru a defini dragostea dintre oameni; în special dintre creștini sau între Cristos sau Dumnezeu Tatăl și oameni (în conformitate cu „Thayer’s Greek Lexicon”).
Adevărata dragoste „agapē” are multă răbdare și bunătate. Avem nevoie de dragostea Lui Dumnezeu ca să-i putem iubi pe semenii noștri. Dragostea ne ajută să fim mai îngăduitori, mai toleranți și să ne păstrăm pacea când cei din jur fac ce nu ne convine. Le găsim ușor scuze celor pe care îi iubim, când ne greșesc și putem chiar să rămânem calmi. În schimb, dacă cineva care nu ne este drag, face același lucru, ne supărăm și poate chiar ne enervăm. Dumnezeu îndură atât de mult de la fiecare dintre noi, în fiecare zi, pentru că ne iubește. Și noi suntem chemați să facem același lucru față de semenii noștri.
Următoarele atribute ale iubirii sunt menționate ca opusul comportamentului negativ. Invidia și gelozia izvorăsc din egoism. Dar iubirea ne face altruiști și putem să ne bucurăm de succesul celor dragi. Mândria și lăudăroșenia produc diviziune și pot cauza răni adânci. Toate cuvintele și atitudinile mândre ridică sinele și îi desconsideră pe ceilalți. Iubirea, pe de altă parte, îi înalță pe ceilalți și se smerește pe sine.
Rugăciune sugerată: Tată ceresc, Te rog ajută-mă să înțeleg cât de mult mă iubești și să primesc dragostea Ta perfectă necondiționată. Oricât aș încerca, nu-i pot iubi pe alții așa cum vrei Tu, dacă nu am dragostea Ta în mine. Te rog ajută-mă să permit roadei Duhului Sfânt să mă transforme și să devină reală în viața mea, ca să Te iubesc pe Tine și pe semenii mei așa cum dorești Tu să iubesc. Domnul meu, Te rog ajută-mă să nu invidiez, să nu mă mândresc, ci să am întotdeauna răbdare și multă bunătate, în Numele Lui Isus m-am rugat, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
24 SEPTEMBRIE
CE NU FACE DRAGOSTEA „AGAPE”?
- (Dragostea) nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău, - 1 Corinteni 13:5
Comportamentul neadecvat, lipsit de respect, nu poate rezulta din iubire. O inimă egoistă nu poate iubi cu adevărat pe altcineva și nu poate căuta să facă ceea ce este bine pentru ceilalți. Dar dragostea se comportă respectuos, dorind ceea ce este mai bun pentru alții, și nu pentru sine.
Dragostea este fundamentul unei atitudini calme și răbdătoare. Când tratăm oamenii corect și nu ne așteptăm ca ei să facă doar ceea ce vrem noi sau ce ne convine nouă, putem fi mult mai calmi. Suntem mai toleranți față de cei dragi și știm că iubim cu adevărat pe cineva dacă nu ținem evidența greșelilor lor. Acesta este exact modul în care ne tratează Dumnezeu. Pentru că El este drept, trebuie să ne cerem iertare când păcătuim, iar odată ce facem acest lucru, Tatăl ceresc nu numai că ne iartă, dar se comportă cu noi ca și când nu am făcut niciodată acel păcat.
Rugăciune sugerată: Slavă și laudă Numelui Tău cel sfânt, Domnul meu pentru marea dragoste pe care mi-o porți. Nu ai considerat că a fost prea mult ca să-L trimiți pe Fiul Tău să moară în locul meu, ca eu să trăiesc și nu ai încetat niciodată să mă iubești în ciuda defectelor și neajunsurilor mele. Dragostea Ta mă uimește și vreau să Îți dau totul, să Te iubesc cu toată ființa mea și să fiu pe placul Tău în tot ceea ce sunt și fac. Mulțumesc, Doamne Isuse, că în marea Ta dragoste pentru mine, ai suferit o respingere imensă, batjocuri, torturi, durere și chiar moartea fizică, ca să mă adopți în familia Ta cerească. Tată ceresc Te rog ajută-mă să iubesc așa cum vrei Tu să iubesc, să mă comport respectuos și altruist față de ceilalți, să răspund cu calm și toleranță provocărilor, fără să țin evidența greșelilor semenilor mei, așa cum faci și Tu pentru mine. Îți mulțumesc, în Numele Lui Isus, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
25 SEPTEMBRIE
DRAGOSTEA „AGAPE” SE BUCURĂ DE ADEVĂR NU DE CEEA CE ESTE RĂU
- (Dragostea) nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr, - 1 Corinteni 13:6
Acolo unde există iubire adevărată, binele abundă. Ne place să fim în preajma oamenilor fericiți, bucuroși și iubitori care caută binele altora, chiar dacă-i costă pe ei. Pe de altă parte, evităm oamenii care sunt fericiți doar când îi ofensează, îi deranjează sau îi rănesc pe alții. Dacă vrem să Îi facem pe plac Lui Dumnezeu, nu putem găsi nicio plăcere în ceva rău.
Cu cât înțelegem mai bine cât de important este să fim umpluți de dragostea Lui Dumnezeu și căutăm prezența Lui, ca să o primim, cu atât mai amabili și mai fericiți devenim. Pentru că ne bucurăm de adevăr, căutăm să ne aflăm în preajma oamenilor care apreciază aceleași valori ca și noi. Ca urmare, ne schimbăm atât comportamentul cât și caracterul în bine.
Uneori ne putem afla în situații în care chiar dacă pentru moment pare că ne-ar costa prea scump să nu păcătuim, adevărul este exact opusul. Și chiar dacă adevărul și ceea ce este drept ne pot costa viața, merită să nu păcătuim și să fim cu Isus pentru totdeauna, decât să păcătuim, să nu mai avem șansa să ne pocăim și să ne pierdem mântuirea. Ceea ce se întâmplă cu noi pentru eternitate contează cel mai mult, deoarece este veșnic.
Rugăciune sugerată: Tată ceresc, Tu ești dragostea însăși. Mă iubești necondiționat, în ciuda greșelilor mele și nu pot face nimic ca să mă iubești mai mult. Te rog ajută-mă să iubesc adevărul și tot ceea ce este bine și să nu mă bucur niciodată de ceea ce este rău. Îți mulțumesc că mă iubești și Te rog să mă umpli cu dragostea Ta și să mă ajuți să-mi iubesc semenii cum vrei Tu, în Numele Lui Isus m-am rugat, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
26 SEPTEMBRIE
DRAGOSTEA „AGAPE” ÎNDURĂ ȘI SPERĂ PENTRU CEI IUBIȚI
- (Dragostea) acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul. - 1 Corinteni 13:7
Tipul de iubire al Lui Dumnezeu, îndură în tăcere ceea ce trebuie să sufere, de dragul altora. Este nevoie de maturitate spirituală și credință puternică în Cristos pentru a avea o asemenea dragoste. Dragostea „agape” este inamicul suprem al egoismului și nu caută niciodată folosul personal, plăcerea proprie sau lauda de sine.
Pentru că avem tendința să-i judecăm pe alții prin prisma felului nostru de a fi, de a vorbi și de a acționa, nu putem avea o astfel de iubire față de ceilalți, prin noi înșine. Aceasta este dragostea pe care o primim prin Duhul Sfânt. Trebuie să dăm la o parte propria natură egoistă și să lăsăm dragostea Lui Dumnezeu să se manifeste în și prin noi. Pentru a face acest lucru, trebuie să ne realizăm că cei din jurul nostru nu sunt clonele noastre, au propriile dorințe, planuri și modalități de a face lucruri, care pot fi chiar mai bune decât ale noastre. Această mentalitate ne poate ajuta să suportăm și să îndurăm mai bine totul, deoarece permitem iubirii care vine de la Duhul Sfânt să se manifeste mai mult prin noi. Putem avea mai multă speranță când dragostea „agape” ne umple inima și devine parte din noi, pentru că nu ne mai îndoim că Dumnezeu ne iubește și ne bazăm pe ajutorul Lui în orice aspect al vieții.
Rugăciune sugerată: Tată, Doamne, nu-i pot iubi cu adevărat pe alții, fără ajutorul Tău. Te rog ajută-mă să înțeleg dimensiunile și profunzimea dragostei Tale. Tu îmi acorzi atât de mult har, Te rog ajută-mă să ofer și eu har și dragoste celor din jurul meu. Îți mulțumesc din toată inima că m-ai iertat pentru tot ce Ți-am greșit Ție și semenilor mei. Te rog ajută-mă să am mai multă răbdare cu cei din jur și să le acord mai multă milă și bunătate la rândul meu, în Numele Lui Isus m-am rugat, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
27 SEPTEMBRIE
DUMNEZEU ESTE TATĂL ORICĂREI FAMILII DIN CER ȘI DE PE PĂMÂNT
- …Iată de ce, zic, îmi plec genunchii înaintea Tatălui Domnului nostru Isus Cristos, din care îşi trage numele orice familie, în ceruri şi pe pământ, - Efeseni 3:14-15
Când apostolul Pavel a realizat măreția planului de mântuire al Lui Dumnezeu, care prin Isus Cristos i-a adus pe evrei și neamuri împreună, s-a smerit și a îngenunchiat înaintea Dumnezeului Atotputernic. Dacă Dumnezeu nu ar fi ales să extindă mântuirea pentru întreaga omenire, nu am putea face nimic pentru a deveni parte a poporului Său.
Fiecare familie sau grup de ființe raționale din cer și din pământ sunt unite prin paternitatea Lui Dumnezeu și noi toți purtăm numele unui „Tată” comun, care ne-a creat pe toți. Dumnezeu este Tatăl primordial și ultim, și în acest sens, fiecare ființă rațională este copilul Său. Pentru ca cineva să ajungă în rai și să aibă viață veșnică, trebuie să primească iertarea păcatelor prin jertfa Lui Isus Cristos și să trăiască pentru El până la sfârșit.
Rugăciunea sugerată: Ce onoare și privilegiu este să fiu copilul Tău, Doamne Tată! Ți-ai făcut timp să decizi cum vrei să arăt, cum să fiu, în ce familie să mă nasc, la ce dată și în ce locație de pe Pământ, care ar fi chemarea potrivită pentru viata mea și mult mai mult. Îmi plec genunchii în reverență pentru Tine Doamne și Te slăvesc și Îți mulțumesc din toată inima pentru măreția planului Tău, care include și mântuirea mea și îmi dă șansa să fiu cu Tine pentru totdeauna. Slavă și laudă Numele Tău cel sfânt, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
28 SEPTEMBRIE
ISUS POATE LOCUI PE DEPLIN ÎN INIMILE NOASTRE PRIN CREDINȚĂ DACĂ NE ÎNTĂRIM PRIN DUHUL SFÂNT
- Și-L rog (pe Dumnezeu Tatăl) ca, potrivit cu bogăţia slavei Sale, să vă facă să vă întăriţi în putere, prin Duhul Lui, în omul dinăuntru, aşa încât Cristos să locuiască în inimile voastre prin credinţă; - Efeseni 3:16-17a
O rugăciune uimitoare, care este un model minunat pentru noi toți, deoarece toți avem nevoie de ceea ce l-a cerut Pavel Lui Dumnezeu. Pentru a putea merge împreună cu Isus și a trăi drept pentru El, avem nevoie de puterea care vine de la Duhul Sfânt, mai mult decât de orice altceva. Trebuie să fim întăriți spiritual și acest lucru este posibil numai atunci când Duhul Sfânt locuiește în duhul nostru. Pentru ca puterea Duhului Sfânt să se manifeste și să crească în noi, trebuie să o dorim, să ne rugăm și să credem că o vom primi.
Când am decis sincer să îl urmăm pe Isus, am fost născuți din nou și Duhul Sfânt a venit să locuiască în noi. Numai cu ajutorul Lui putem avea o credință fermă în Dumnezeu și Îi putem împlini voia. Isus locuiește cu adevărat în noi și este într-o unitate sfântă, în esența și natura Sa, cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, toți trei fiind un singur Dumnezeu.
Rugăciune sugerată: Doamne Dumnezeule, Te rog ajută-mă după bogățiile slavei Tale să mă întăresc în duh, ca să pot să rămân în Isus și să-L urmez indiferent prin ce trebuie să trec. Nu pot să o fac în puterea și tăria mea. De aceea Te rog Doamne să mă umpli cu Duhul Sfânt ca să pot avea puterea de care am nevoie în omul interior al inimii, și întărește-mi credința pentru ca Isus să fie tot timpul în inima mea. Îți mulțumesc din inimă Doamne Isuse, pentru onoarea de a locui în inima mea, glorie Ție în veci, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
29 SEPTEMBRIE
DOAR PRIN CUNOAȘTEREA DRAGOSTEI LUI CRISTOS PUTEM PRIMI PLINĂTATEA LUI DUMNEZEU
- Pentru ca, având rădăcina şi temelia puse în dragoste, să puteţi pricepe împreună cu toţi sfinţii care sunt lărgimea, lungimea, adâncimea şi înălţimea şi să cunoaşteţi dragostea Lui Cristos, care întrece orice cunoştinţă, ca să ajungeţi plini de toată plinătatea Lui Dumnezeu. - Efeseni 3:17b-19
Numai în timp ce suntem adânc înrădăcinați și întemeiați în dragoste, putem înțelege pe deplin dimensiunile dragostei Lui Cristos și chiar și atunci, o putem face numai cu ajutorul Duhului Sfânt. Nu putem înțelege toate aspectele dragostei Lui Cristos, dacă nu facem parte dintr-un grup de creștini sinceri, devotați, ca să gustăm dragostea frățească, necondiționată și reciprocă. Nu există nicio dimensiune în care iubirea Lui Cristos să nu se manifeste. Nu există niciun loc în care dragostea Lui Cristos să nu ajungă la noi. Cu cât ne rugăm mai mult ca Dumnezeu să ne dezvăluie și să ne facă să experimentăm pe deplin iubirea nesfârșită și perfectă a lui Isus, cu atât mai mult o vom înțelege și o vom putea primi. Avem nevoie de ajutorul Lui Dumnezeu pentru a înțelege dragostea Lui Cristos, deoarece depășește cu mult capacitatea de cunoaștere firească, care nu a experimentat adevărata Sa dragoste niciodată.
Nu putem primi dragostea Lui Cristos decât în măsura în care o înțelegem și vom continua să primim tot mai mult din ea pe măsură ce creștem în înțelegerea ei. S-ar putea să mai avem răni sufletești nevindecate, pe care le-am „ascuns” ca să nu mai suferim, dar cu cât le rezolvăm mai repede cu atât mai bine. Acestea nu vor putea fi umplute cu dragostea Lui Cristos, dacă nu le vom elibera mai întâi. Doar Duhul Sfânt ne poate ajuta să curățim acele spații și să ne vindecăm rănile, dacă Îl rugăm să o facă. După ce ne curățăm și ne golim inima, ne putem umple întreaga ființă cu toată plinătatea Lui Dumnezeu și numai după aceea putem să experimentăm nivelul maxim al prezenței și dragostei Lui Dumnezeu.
Rugăciunea sugerată: Tată ceresc, Te rog ajută-mă să fiu înrădăcinat(ă) și întemeiat(ă) în dragostea Ta, ca să înțeleg pe deplin dimensiunile dragostei Tale perfecte pentru mine. Te rog să aduci în viața mea mai mulți frați și surori sfinți în Cristos, ca să experimentăm împreună dragostea Ta manifestată între noi. Adevărul că nu există niciun loc în care dragostea Ta să nu mă atingă, îmi dă o mare mângâiere. Doamne Tată, Te rog ajută-mă să-mi vindec rănile din trecut și să-mi curăț inima pentru a o putea umple cu dragostea Ta ca să pot experimenta plinătatea prezenței Tale. În Numele Lui Isus m-am rugat, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
30 SEPTEMBRIE
DUMNEZEU POATE FACE TOTUL, DAR NU PUTEM PRIMI DECÂT ATÂT CÂT ÎI PERMITEM SĂ FACĂ
Dumnezeu este capabil să facă mult mai mult decât tot ceea ce îndrăznim să Îi cerem sau să gândim. Ce poate face Domnul, este infinit mai mult decât cele mai îndrăznețe rugăciuni, speranțe și vise, dar noi Îl limităm prin cât de mult Îi permitem Duhului Sfânt să ne umple și să lucreze în noi.
Dumnezeu poate face totul, dar nu putem primi decât atât cât Îi permitem să facă. Cu cât devenim mai apropiați de Dumnezeu, cu cât petrecem mai mult timp în prezența Lui și cu cât suntem mai flămânzi după mai mult din El, cu atât putem primi mai mult. Noi impunem limitele, nu Dumnezeu, pentru că El nu face mai mult în noi decât Îi permite voința noastră liberă să facă.
Dumnezeu merită toată slava și onoarea, în biserică și în Cristos Isus, pentru tot ce este bun în noi și în viețile noastre. Planul Lui este perfect și tot ceea ce a hotărât are un motiv. Putem primi de la Domnul, cât de mult lăsăm puterea Lui să lucreze în noi și este pentru binele nostru.
Rugăciune sugerată: Doamne, Ție ți se cuvine cu adevărat toată slava, onoarea, respectul și venerarea. Nu-ți pot mulțumi niciodată suficient pentru tot ce faci pentru mine. Te rog să mă ierți că Ți-am limitat puterea de a lucra în viața mea și nu am suficientă credință să visez și să mă rog la nivelul binecuvântărilor pe care le-ai pregătit pentru mine. Nu există limite în puterea pe care o ai, deci Te rog ajută-mă să cred pentru tot ceea ce ai în plan pentru mine și să îndrăznesc să cer tot ce vrei să am și să fac cât timp trăiesc pe acest Pământ. Îți mulțumesc și Te slăvesc pentru tot, în Numele Lui Isus, amin.
- Iar a Celui ce, prin puterea care lucrează în noi, poate să facă nespus mai mult decât cerem sau gândim noi, a Lui să fie slava în Biserică şi în Cristos Isus, din neam în neam, în vecii vecilor! Amin. - Efeseni 3:20-21
Dumnezeu este capabil să facă mult mai mult decât tot ceea ce îndrăznim să Îi cerem sau să gândim. Ce poate face Domnul, este infinit mai mult decât cele mai îndrăznețe rugăciuni, speranțe și vise, dar noi Îl limităm prin cât de mult Îi permitem Duhului Sfânt să ne umple și să lucreze în noi.
Dumnezeu poate face totul, dar nu putem primi decât atât cât Îi permitem să facă. Cu cât devenim mai apropiați de Dumnezeu, cu cât petrecem mai mult timp în prezența Lui și cu cât suntem mai flămânzi după mai mult din El, cu atât putem primi mai mult. Noi impunem limitele, nu Dumnezeu, pentru că El nu face mai mult în noi decât Îi permite voința noastră liberă să facă.
Dumnezeu merită toată slava și onoarea, în biserică și în Cristos Isus, pentru tot ce este bun în noi și în viețile noastre. Planul Lui este perfect și tot ceea ce a hotărât are un motiv. Putem primi de la Domnul, cât de mult lăsăm puterea Lui să lucreze în noi și este pentru binele nostru.
Rugăciune sugerată: Doamne, Ție ți se cuvine cu adevărat toată slava, onoarea, respectul și venerarea. Nu-ți pot mulțumi niciodată suficient pentru tot ce faci pentru mine. Te rog să mă ierți că Ți-am limitat puterea de a lucra în viața mea și nu am suficientă credință să visez și să mă rog la nivelul binecuvântărilor pe care le-ai pregătit pentru mine. Nu există limite în puterea pe care o ai, deci Te rog ajută-mă să cred pentru tot ceea ce ai în plan pentru mine și să îndrăznesc să cer tot ce vrei să am și să fac cât timp trăiesc pe acest Pământ. Îți mulțumesc și Te slăvesc pentru tot, în Numele Lui Isus, amin.
Copyright © 2019 Carmen Pușcaș. Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
Click to set custom HTML
Click to set custom HTML