În fiecare zi ne luptăm pe mai multe fronturi, dar lupta cu natura decăzută este cea mai importantă dintre toate. Trebuie să luptăm zilnic cu firea noastră veche, cu care ne-am născut. Chiar dacă suntem născuți din nou, trebuie să ne luăm zilnic crucea și să-L urmăm pe Isus. Pe urmă, mai avem de luptat și cu natura „căzută” a celor din jur. Imaginați-vă cum ar fi o zi, fără să ne supere sau fără să supărăm pe nimeni. Peste toate, suntem în război continuu și cu un inamic invizibil, care vine doar să fure, să ucidă și să distrugă, și care e condus de dorința puternică de a uzurpa planurile Lui Dumnezeu, prin tot ce poate. Slăvit să fie Domnul, că nu ne-a lăsat fără apărare! Dumnezeu ne-a pus la dispoziție armura spirituală. Toată armura Lui Dumnezeu e pregătită pentru noi. Dumnezeu Tatăl ne vrea în siguranță, ne vrea puternici și capabili să-i ajutăm pe alții.
Fiecare creștin e în război în fiecare zi! În Galateni, Pavel scrie:
- Galateni 5:16-17 Zic, dar: umblaţi cârmuiţi de Duhul şi nu împliniţi poftele firii pământeşti. Căci firea pământească pofteşte împotriva Duhului, şi Duhul împotriva firii pământeşti: sunt lucruri potrivnice unele altora, aşa că nu puteţi face tot ce voiţi.
Trebuie să ne luăm crucea în fiecare zi și ne supunem conducerii Duhului Sfânt!
Mulți cred că atunci când devenim creștini, toate lucrurile devin noi, bazându-se pe un anumit verset din Biblie. Dar, de fapt, acel verset se referă la „duhul” creștinului, care se naște din nou și devine cu adevărat nou. Ieșim din întunericul spiritual și devenim vii în Lumina Duhului.
Dacă o persoană avea 70 de kilograme înainte să se nască din nou și poartă ochelari, va avea aceeași greutate și va continua să aibă nevoie de ochelari și după ce Duhul Sfânt a transformat-o. Este interesant, că unii totuși cred că imediat după convertire, avem mintea Lui Cristos. Adevărul este că dacă ne-am născut din nou cu adevărat atunci duhul nostru a devenit pur și nu mai vrea să păcătuiască, ci dorește doar să-i facă pe plac Lui Dumnezeu. Este trist că pe lângă trupul de 70 de kg, rămânem și cu creierul fizic păcătos, căruia să-i facem față. Și așa începe războiul.
- Romani 12:1-2 Vă îndemn, dar, fraţilor, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să aduceţi trupurile voastre ca o jertfă vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu: aceasta va fi din partea voastră o slujbă duhovnicească. Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.
Avem Duhul Lui Cristos în noi și trebuie să urmăm ghidarea Lui, 100%. Dar creierul fizic a fost programat ani de zile să gândească într-un anumit fel, ceea ce în mare parte (dacă nu aproape integral) era contrar la ceea ce ne conduce Duhul Sfânt. Ceea ce înseamnă că avem nevoie să ne reînnoim mințile cu ajutorul Lui Dumnezeu și a Cuvântului Său. Duhul născut din nou, are de asemenea creier, care est pur și plin de Lumină. Când trupul moare fizic, (sau este în moarte clinică) creierul duhului va însoți persoana în drumul către rai, în timp ce trupul fizic, va rămâne aici pe Pământ. Persoana duhovnicească născută din nou, trebuie să-L lase pe Dumnezeu să-i reinstruiască mintea fizică și să supună natura firească care ține de aceasta.
O altă mare provocare sunt oamenii și interacțiunile cu ei.
Totdeauna sunt și vor fi probleme și neînțelegeri între oameni. E adevărat că Satan poate fi în spatele celui care cauzează probleme, dar eu cred că de cele mai multe ori, firea umană e suficientă pentru a crea divergențele și neînțelegerile dintre semeni. Diavolul este un mare manipulator și încearcă să folosească orice neînțelegere ca s-o transforme în ceva mai mare și mai grav decât este în realitate. Uneori reușește să manipuleze chiar începutul unei divergențe și să stârnească cearta. Dar prin a crede că el e cauza oricăror divergențe și neînțelegeri, îi acordăm mult mai mult credit decât e cazul.
Ați auzit vreodată zicala americană: „ca să învingi focul trebuie să lupți tot cu foc”?
Nu putem lupta în lumea spirituală folosind trupul fizic. Acesta e strâns legat de duh, dar împotriva unui dușman spiritual trebuie să luptăm în duhul.
Ani de zile, în biserică, a predominat învățătura că Efeseni 6 este răspunsul pentru toate luptele spirituale.
De asemenea în minte aveam soldatul roman, îmbrăcat cu armura pentru luptă, ca ilustrație a acestor versete. Azi părerea mea e diferită. Pavel s-a străduit să ne avertizeze și să ne învețe cum să luptăm în duhul. El a folosit metafore specifice războiului, ca și ilustrație, dar a ne îmbrăca cu armura Lui Dumnezeu nu înseamnă nicidecum să intrăm fizic în luptă și nici să luptăm cum făceau romanii.
Vă rog să recitiți cu atenție versetele următoare, chiar dacă le-ați citit de multe ori. Să remarcăm că e vorba despre „războiul spiritual” care „se luptă cu puterea și armele Lui Dumnezeu”, iar termenii care sunt comparabili cu armura soldatului roman, sunt doar atât, terminologie.
- Efeseni 6:10-18 Încolo, fraţilor, întăriţi-vă în Domnul şi în puterea tăriei Lui. Îmbrăcaţi-vă cu toată armura lui Dumnezeu, ca să puteţi ţine piept împotriva uneltirilor diavolului. Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti. De aceea, luaţi toată armura lui Dumnezeu, ca să vă puteţi împotrivi în ziua cea rea şi să rămâneţi în picioare, după ce veţi fi biruit totul. Staţi gata, dar, având mijlocul încins cu adevărul, îmbrăcaţi cu platoşa neprihănirii, având picioarele încălţate cu râvna Evangheliei păcii. Pe deasupra tuturor acestora, luaţi scutul credinţei, cu care veţi putea stinge toate săgeţile arzătoare ale celui rău. Luaţi şi coiful mântuirii şi sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu. Faceţi în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni şi cereri. Vegheaţi la aceasta, cu toată stăruinţa, şi rugăciune pentru toţi sfinţii
Să remarcăm ca Pavel scrie:„toată” armura Lui Dumnezeu. Noi trebuie să fim războinici înțelepți, ascultători de Dumnezeu și puternici. Toate acestea ne fac victorioși în fața strategiilor diavolului. Asta înseamnă să rămânem în picioare în ziua atacului și să nu fim doar parțial pregătiți și echipați! Să fim înarmați cu armele Lui Dumnezeu de atac și apărare, fiind tari în El și în puterea tăriei Lui, să avem în noi adevărul și neprihănirea Lui, gata oricând să predicăm altora Vestea Bună a Evangheliei, plini de credință, fiind într-o relație corectă cu Isus, înarmați cu sabia Duhului, care este Cuvântul Lui Dumnezeu, rugându-ne pentru toate lucrurile prin Duhul și gata să împlinim tot ce ne arată Duhul Sfânt că trebuie să împlinim.
Trebuie să recunoaștem cine ne sunt dușmanii cu care trebuie să luptăm.
Uneori luptăm cu firea noastră, alteori cu a celor din jur. Pavel ne arată cum „putem ţine piept împotriva uneltirilor diavolului”. Luptăm contra focului cu foc și luptăm cu armele spirituale, în luptele spirituale. Războiul spiritual îl luptăm atât pentru noi, cât și pentru alții. Din păcate, unii creștini foarte spirituali spun că toate luptele noastre sunt de fapt spirituale, contra diavolului, dar nu asta spune Pavel. El spune că luptele spirituale contra diavolului le luptăm îmbrăcați cu armura Lui Dumnezeu.
Ne vom învinge firea supunându-ne Cuvântului Lui Dumnezeu și implicit Duhului Sfânt. Vom învinge problemele cauzate de firea carnală a celor din jur, trăind prin roadele Duhului Sfânt și prin credință, nu prin ceea ce vedem cu ochii fizici. Ne vom învinge ura, prin dragoste și rugăciune. Toate roadele care cresc din faptul că Isus este viu în noi, ne vor ajuta să învingem răul care ne atacă prin cei din jur. De exemplu, un răspuns calm, liniștit, va calma furia. Un zâmbet va ucide o privire încruntată. Când cineva răspunde cu bine celui care îi face rău, „va îngrămădi cărbuni aprinși” pe capul celui rău. Înțelepciunea domnește peste prostie. Roada Duhului Sfânt are putere să biruiască răul din ceilalți și când răspundem răului cu bine, împuternicim Cerul să intervină rezolvând situația. Când facem alegeri greșite, dăm putere diavolului să-și împlinească planurile lui rele.
Dar cum ne opunem planurilor distrugătoare ale diavolului?
Trebuie să luptăm cum a luptat Isus, nu cum luptau soldații romani. Pavel vorbește despre armura Lui Dumnezeu, nu armura soldatului fizic. El scrie:
- Efeseni 6:10-11 Încolo, fraţilor, întăriţi-vă în Domnul şi în puterea tăriei Lui. Îmbrăcaţi-vă cu toată armura lui Dumnezeu, ca să puteţi ţine piept împotriva uneltirilor diavolului.
Noi trebuie să ne întărim în Domnul și „în puterea tăriei Lui”. Isus Cristos este ce mai bun exemplu pentru felul în care ne punem armura Domnului și o folosim. El ne-a arătat prin exemplul personal prezentat în Noul Testament ce avem de făcut. Vă amintiți că în Ioan 15, Isus spune că El este vița, noi mlădițele și trebuie să rămânem „în El” și „El în noi”? Isus a trăit și acționat într-o relație perfectă pe verticală cu Dumnezeu, ceea ce L-a împuternicit să aibă relații perfecte pe orizontală cu ceilalți. Noi, în schimb, greșim și este esențial să ne pocăim repede de greșelile noastre și să căutăm să fim tot timpul pe aceeași lungime de undă cu Domnul, ca să auzim ce ne spune să facem, așa cum a făcut Isus.
Aici nu e vorba despre o formă de religie umană, este vorba de o relație vie cu Dumnezeu, și când trăim în ascultare de Dumnezeu, diavolul va prefera să plece din fața noastră. Dacă umblăm cu adevărat în Duhul, stând aproape de Dumnezeu, atunci puterea Lui va fi totdeauna la îndemâna noastră.
Domnul Isus știa că fiind în trup uman, nevoile oamenilor care veneau la el, îl secătuiau de putere. De aceea, deseori se retrăgea departe de ceilalți ca să se re-umple, să-și recapete puterea și să-și curețe inima și mintea, ca sa poată fi în legătură continuă cu Tatăl Ceresc. Dacă Isus făcea așa, cu cât mai mult noi avem nevoie să facem la fel? Noi trebuie să ne întărim în Domnul și în puterea tăriei Lui. Nu putem lupta cu demonii cu propria noastră putere! Prin rugăciune, închinare și meditație la Cuvântul Lui, ne vom întări și vom fi în formă ca să putem lupta și să învingem.
Acest capitol din Efeseni, este despre lupta spirituală; „ca să putem ţine piept împotriva uneltirilor (strategiilor) diavolului”. Citind acest capitol să încercăm să ne gândim cum lupta Isus lupta spirituală. În Evanghelia după Ioan, capitolele 14 la 17, în ultimele sale discuții cu ucenicii, înainte de răstignire, Domnul Isus ne-a arătat calea spre Tatăl și cum putem trăi pentru Dumnezeu.
Isus este Armura Lui Dumnezeu. Toate aspectele armurii sunt relaționate cu El! El a plecat ca să fie cu Tatăl, dar ni l-a trimis pe Duhul Sfânt și ne-a lăsat Cuvântul Său pe paginile Scripturii.
Lupta cu diavolul este clar explicată în versetul,
- Efeseni 6:12 Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti.
Este multă urâțenie în atmosfera spirituală. Ce citim mai sus arată că sunt demoni, grupări de demoni, comandanți și chiar armate de demoni.
Este un dușman care nu poate fi ignorat. Știm că caută să tragă săgeți arzătoare, să amăgească, să înșele, să ispitească, să fure, să devoreze, să rănească, să distrugă , să ucidă, să pervertească adevărul și tot ce este sfânt. Diavolul este malefic și toți supușii lui sunt la fel. O zicală veche spune: ”e important să-ți cunoști dușmanul.” Nimeni nu a câștigat vreodată o bătălie contra unui inamic redutabil, fără să caute să înțeleagă cum gândea acesta, ce arme folosea, câtă putere avea, înainte de a lupta cu el.
Să remarcăm ce spune Pavel: „ca să rămânem în picioare”. Ce vrea să zică de fapt? Tocmai ceea ce scrie, adică bătălia să nu ne epuizeze, ci să rămânem în picioare și după victorie. De asemenea înseamnă și să nu pierdem sau să nu abandonăm lupta. Câte războaie nu ar fi putut fi câștigate dacă cei învinși ar mai fi luptat încă puțin?
Să nu renunțăm niciodată! Să avem întotdeauna în minte și versetele următoare:
- 2 Corinteni 4:7-9 Comoara aceasta o purtăm în nişte vase de lut, pentru ca această putere nemaipomenită să fie de la Dumnezeu, şi nu de la noi. Suntem încolţiţi în toate chipurile, dar nu la strâmtorare; în grea cumpănă, dar nu deznădăjduiţi; prigoniţi, dar nu părăsiţi; trântiţi jos, dar nu omorâţi.
Același autor, aceeași speranță! Rămânem în picioare, chiar dacă suntem încolțiți din toate părțile, în grea cumpănă sau trântiți jos, ne ridicăm și rămânem în picioare! Cum facem asta? Prin puterea Lui Dumnezeu, nu a noastră! Duhul Sfânt este puterea noastră!
Alte versete foarte importante sunt:
- Iacov 4:7-8 Supuneţi-vă, dar, lui Dumnezeu. Împotriviţi-vă diavolului, şi el va fugi de la voi. Apropiaţi-vă de Dumnezeu, şi El Se va apropia de voi. Curăţaţi-vă mâinile, păcătoşilor; curăţaţi-vă inima, oameni cu inima împărţită!
Ce minunat! Cine este Tatăl nostru? Dacă știm cine este, atunci ne putem refugia în El și putem avea în noi puterea Lui. Suntem în siguranță în Domnul nostru, suntem tari în Domnul nostru. Suntem în siguranță în Domnul. A încerca să luptăm cu diavolul prin puterea noastră e o mare nebunie. El râde de cei care încearcă s-o facă. Dar pentru cei care-și găsesc tăria în Domnul, victoria e asigurată!
- Efeseni 6:13-14 De aceea, luaţi toată armura lui Dumnezeu, ca să vă puteţi împotrivi în ziua cea rea şi să rămâneţi în picioare, după ce veţi fi biruit totul. Staţi gata, dar, având mijlocul încins cu adevărul.
Adevărul învinge! Minciunile dispar în lumina adevărului! Isus a ascultat toate întrebările capcană, puse de cei care erau contra Lui și a răspuns cu înțelepciune, spunând adevărul. Oamenii și dușmanul vor totdeauna să sucească adevărul și să-l schimbe spre folosul lor, după cum le convine. Dar Isus vrea ca esența și adevărul Cuvântului Lui Dumnezeu să fie onorate. Diavolul, folosindu-se de Marele preot, l-a lovit pe Isus peste obraz, acuzându-L de blasfemie. Atât diavolul cât și Marele preot au crezut că au învins în acea zi. Dar nu se puteau înșela mai mult! Isus a fost învingătorul, pentru că a rămas ferm în împlinirea misiunii pentru care s-a întrupat, fără să comită nici un păcat, indiferent cât de rău a fost tratat și cât de mult a fost ispitit, și făcând așa, a ajuns să-i mântuiască pe toți cei ce vor crede în El. Va veni ziua când atât Marele preot cât și diavolul, vor trebui să se plece înaintea Lui Isus, să-L onoreze și să-L numească Domn. Adevărul învinge întotdeauna, indiferent cum pare situația privită cu ochii firești.
- Efeseni 6:14 platoșa neprihănirii...
Ce ne acopere inima și pieptul în duh? Trebuie să fie Isus cu neprihănirea Lui! Dacă nu e așa, suntem în mare pericol! Trebuie să fim curați înaintea Lui Dumnezeu, pentru că în caz contrar, devenim vulnerabili! Când suntem în Cristos și Cristos este în noi, când rămânem în El și El rămâne în noi - atunci suntem unde ne este cel mai bine! Acolo suntem în siguranță! Acolo putem ”sta în picioare”. A fi acoperiți cu neprihănirea Lui Isus și nu a noastră este tot ce avem nevoie!
- Efeseni 6:15 „având picioarele încălţate cu râvna Evangheliei păcii.”
A avea ”picioarele încălţate cu râvna Evangheliei păcii” este ceva extraordinar! Avem Evanghelia pentru a o împărtăși cu alții. Evanghelia trebuie primită și apoi dată altora! Marea Moartă este una din apele care miros cel mai urât de pe Pământ! De ce? Pentru că apa intră în această mare, dar nu mai iese! Noi nu suntem creați doar să primim, noi trebuie să primim dragostea Lui Dumnezeu și apoi s-o dăm mai departe, ca să putem răspândi mireasma Lui Cristos!
- Isaia 52:7 Ce frumoase sunt pe munţi picioarele celui ce aduce veşti bune, care vesteşte pacea, picioarele celui ce aduce veşti bune, care vesteşte mântuirea, picioarele celui ce zice Sionului: „Dumnezeul tău împărăţeşte!”
Noi suntem ambasadori ai Lui Isus Cristos! Haideți să trăim și să răspândim întotdeauna lumina Lui, călcând pe urmele pașilor Lui, pentru că El este CALEA!
- Efeseni 6:16 Pe deasupra tuturor acestora, luaţi scutul credinţei cu care veţi putea stinge toate săgeţile arzătoare ale celui rău.
Acest verset spune putem „stinge toate săgețile” din trecut, ale căror efecte se mai fac simțite și în prezent, cele din prezent și cele din viitor, dacă folosim scutul credinței.
Ați fost vreodată atacați la nivelul sufletului cu săgeți arzătoare de către cel rău? Ați simțit vreodată cum vi se macină sufletul, din cauza răutăților vieții? V-ați simțit sufletul făcut fărâme? Toate aceste emoții au loc în ființa noastră spirituală, nu în trupul fizic. Rezolvarea acestor probleme pentru noi credincioșii, este tot spirituală; vindecarea este doar în Cristos! Cum? Prin accesarea și apoi rămânerea Cuvântului Său, a puterii sale, a dragostei, a înțelepciunii și a bunătății Sale în noi. Toate roadele Duhului Sfânt, ne aduc vindecarea și ne fac bine. Roadele răului ne dărâmă, ne rănesc, ne distrug, dar roadele Duhului, Slăvit să fie Domnul, aduc viață! Tot ce este și reprezintă Isus, este dătător de viață și restaurare!
Scutul credinței este de fapt „încrederea pe care o avem în Dumnezeu.” Încrederea că în El avem putere, tărie, vindecare, restaurare și tot ce avem nevoie; că putem să stingem toate săgețile arzătoare trimise de dușman contra noastră; că ne va vindeca de rănile spirituale ale trecutului și că în Isus avem protecție pentru prezent și viitor. Cel drept va umbla prin credință nu prin vedere! Credința ne asigură că ȘTIM și avem totală încredere că Dumnezeu face ca toate lucrurile să lucreze împreună spre binele nostru, al celor care-L iubim pe Dumnezeu și suntem chemați după planul Său (Romani 8:28). Credința noastră se bazează pe promisiunile Lui Dumnezeu!
- Iov 1:9-10 Şi Satana a răspuns Domnului: „Oare degeaba se teme Iov de Dumnezeu? Nu l-ai ocrotit Tu pe el, casa lui şi tot ce este al lui? Ai binecuvântat lucrul mâinilor lui şi turmele lui acoperă ţara.
Dacă Domnul a făcut asta pentru Iov, oare nu va face la fel și pentru noi? Nu spunem că noi nu vom trece prin încercări, cum au trecut Iov, Isus sau apostolii, ce spunem de fapt, este că nici un rău nu ne poate atinge, decât dacă Dumnezeu permite sau dacă păcătuim, luăm decizii greșite sau ne expunem răului, „deschizând ușa” dușmanului. Iov a ajuns în cel mai bun loc în care se putea afla: munca mâinilor lui era binecuvântată și prospera! Dumnezeu a pus un gard de protecție în jurul lui și la tot ce îi aparținea; Iov era protejat de jur împrejur!
Iov trăia curat! Și era binecuvântat! Cu toate acestea a trebuit să facă față bolii, pierderii familiei și a averilor sale. S-a simțit frustrat când a cerut vindecare și nu a primit atât de repede, cum s-ar fi așteptat. Dar avea o relație cu Dumnezeu și Dumnezeu Își găsea plăcerea în El. Dumnezeu a fost acolo când a căzut. Iar când Iov s-a pocăit, Dumnezeu a fost acolo ca să-L ridice.
Iov era înconjurat de un „zid de protecție”! Toți avem nevoie de așa ceva! Un „zid” care să ne înconjoare, care să ne acopere și care să fie chiar și sub noi. Cred că asta avem în Isus Cristos! Isus ne asigură protecția totală, prin faptul că El este scutul și neprihănirea noastră. Având credință în El avem acces la promisiunile Sale. Această protecție este pentru cei care trăiesc în adevărul și în dragostea Lui, înțeleg cât de mult sunt iubiți și sunt gata să dăruiască dragoste celor din jurul lor.
- Efeseni 6:17 Luaţi şi coiful mântuirii şi sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu.
Coiful mântuirii, este fără îndoială, mintea lui Cristos! Să gândim ca El! Soluția la problemele noastre este să luptăm la fel cum a luptat El!
- Romani 12:1-2 Vă îndemn, dar, fraţilor, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să aduceţi trupurile voastre ca o jertfă vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu: aceasta va fi din partea voastră o slujbă duhovnicească. Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.
Vreau să vă arăt ceva: Ați remarcat vreodată cât de mult seamănă crucea cu o sabie?
Ați remarcat vreodată unde a fost crucificat Isus? Pe dealul Golgotei, al Căpățănii. Nu cred că a fost o coincidență. Golgota există și acum și se numește așa, pentru că, văzut dintr-o parte, seamănă cu un cap de om.
De unde vine natura rea, din noi? Vine din minte, din felul în care gândim și la ce ne gândim. Din minte izvorăsc poftele, lăcomia, egoismul, etc. Noi trebuie să ne crucificăm firea/natura carnală, în fiecare zi! Noi trebuie să ne îmbrăcăm zilnic cu gândirea, cu felul de gândire al lui Cristos!
Imaginați-vă dealul Golgotei, cu crucea pe care era Isus, sus pe acest deal. Imaginați-vă sângele curgând din trupul Lui în jos, spălându-ne mintea și implicit transformându-ne... El a venit ca să ne elibereze de natura noastră rea.
De unde vine natura rea, din noi? Vine din minte, din felul în care gândim și la ce ne gândim. Din minte izvorăsc poftele, lăcomia, egoismul, etc. Noi trebuie să ne crucificăm firea/natura carnală, în fiecare zi! Noi trebuie să ne îmbrăcăm zilnic cu gândirea, cu felul de gândire al lui Cristos!
Imaginați-vă dealul Golgotei, cu crucea pe care era Isus, sus pe acest deal. Imaginați-vă sângele curgând din trupul Lui în jos, spălându-ne mintea și implicit transformându-ne... El a venit ca să ne elibereze de natura noastră rea.
Isus este Cuvântul Lui Dumnezeu către noi, la fel este și Biblia. Isus este Cuvântul, Calea, Adevărul și Viața. În Cristos avem toată armura Lui Dumnezeu. Nu trebuie să fim ca un soldat roman, ci ca un soldat creștin, care luptă în războiul spiritual, cu un dușman spiritual, adică cu Satan și slujitorii lui.
Cum îi elibera Isus pe oamenii pentru care se ruga? Cum, îi vindeca, cum îi salva? Isus a spus să-L urmăm pe El și să facem lucrările pe care le-a făcut El. Isus a spus că vom face lucrări chiar mai mari decât cele pe care le-a făcut El, pentru că El s-a dus la Tatăl și a putut să-L trimită pe Duhul Sfânt, ca să fie cu noi și să lucreze prin noi!
Când copiii lui Israel, erau încă în pustie, după ieșirea din Egipt, au început să se plângă și să cârtească. Dumnezeu a trimis niște șerpi veninoși care i-au mușcat pe mulți, cauzându-le moartea (Numeri 21). După ce în sfârșit și-au recunoscut păcatul, au venit la Moise să ceară ajutor. Dumnezeu s-a îndurat de ei și i-a spus lui Moise să facă un șarpe din aramă pe care să-l înalțe pe o prăjină. Cei care priveau la șarpele din vârful prăjinii după ce erau mușcați, trăiau, veninul nu mai avea efect asupra lor. Isus menționează acel șarpe în:
Dacă privim la păcatul țintuit pe cruce, înseamnă că admitem că avem nevoie de ajutor. Trebuie să realizăm că noi am păcătuit împotriva Domnului, cu mult înainte ca El să ajungă să fie Mântuitorul nostru.
Isus este Cuvântul. El a luat păcatul nostru. Când privim la El, recunoscând că am păcătuit și că avem nevoie de un Salvator, suntem mântuiți, așa cum doar evreii care s-au supus la ce le-a spus Moise, și au privit la șarpele înălțat, au trăit după ce au fost mușcați de șerpii înfocați.
Cuvântul Lui Dumnezeu este ca o „sabie”, pe care o folosim și în apărare și pentru atac.
Dar pentru a putea folosi sabia Cuvântului Lui Dumnezeu, trebuie ca acesta să fie viu în inimile noastre și să lucreze în viețile noastre. Trebuie să cunoaștem Cuvântul Lui Dumnezeu. Cunoscând Adevărul, vom ajunge liberi și ca să-l cunoaștem, trebuie să-l învățăm. După ce Cuvântul rămâne în noi, îi vom putea ajuta și pe alții să-l cunoască.
Ne putem apăra de atacurile dușmanului, dacă știm versetele specifice situației date, le înțelegem, le credem și le proclamăm peste viața noastră. Putem lupta împotriva minciunilor și a atacurilor de îndoială și descurajare; putem ajuta și alte persoane, să fie eliberate de sub puterea celui rău, dacă știm versetul potrivit și-l proclamăm cu credință. Folosirea corectă a Scripturii, aplicată conform ghidării Duhului Sfânt, va face ceea ce este necesar pentru obținerea victoriei.
Cuvântul lui Dumnezeu este viu. În primul capitol din cartea Apocalipsa, Ioan relatează cum arăta Isus, când a venit să-i dea mesajul pentru cele șapte biserici: „...Din gura Lui ieşea o sabie ascuţită cu două tăişuri...”(Apocalipsa 1:16). Mai târziu, când vine călare pe calul Său alb, (Apocalipsa capitolul 19), ca să lupte bătălia de la sfârșitul veacului, va avea din nou o sabie în gura Sa.
Cuvântul rostit în duhul, poate fi rostit și cu voce tare. Așa cum auzim în duhul, putem și vorbi în duhul. Verbalizarea versetelor este secundară! În duh Îl putem auzi pe Dumnezeu, sau pe diavolul, că ne vorbește, iar cei de lângă noi nu aud nimic. Putem răspunde cu voce tare, sau tot în duhul. Oricum răspundem, e important să o facem. Când replicăm cu voce tare, aud și cei din preajma noastră.
Cum a reacționat Isus, când era ispitit de diavolul în pustie după patruzeci de zile de post? Din primele versete din Matei 4 aflăm despre felul în care diavolul a încercat să-L ispitească pe Domnul, răstălmăcind Cuvântul Lui Dumnezeu, dar Isus i-a replicat ferm de fiecare dată folosind versetul corect. Dacă Isus a răspuns atacurilor celui rău, folosind Scritura, cu atât mai mult avem noi nevoie să facem la fel, pentru că Isus este cel mai bun exemplu pentru noi. Ar fi putut zice doar: „Pleacă-te înaintea mea, Satane!” sau: „Înapoia mea Satane, Tu nu ai nimic în Mine!” Dar Isus a vrut să ne învețe ce avem de făcut când suntem ispitiți. Isus ne-a învățat și cum să-i ajutăm pe cei legați de diavolul sau bolnavi. Diferența constă doar în faptul că noi ne rugăm Tatălui în Numele Lui Isus și Duhul Sfânt este cel care lucrează prin noi.
Aceste semne nu-i urmează pe cei care nu cred. Nimic nu se face prin puterea credinciosului; de fapt este puterea Lui Dumnezeu, care lucrează prin creștin. Isus s-a dus să fie cu Tatăl și ne-a trimis Duhul Sfânt care să fie tot timpul cu noi. Duhul Sfânt este cel care împlinește Cuvântul Lui Dumnezeu. El este puterea Lui Dumnezeu care face minuni, împlinind Cuvântul Scripturii.
Cum ar putea funcționa ceva fără putere? Mașina are nevoie de combustibil, la fel și trupurile noastre au nevoie să fie alimentate ca să funcționăm normal. Oare duhurile noastre nu au nevoie să fie alimentate? Umplerea rezervoarelor duhului nostru se face căutându-L pe Domnul, prin rugăciune, laudă și închinare, meditând la Cuvântul Lui Dumnezeu și rugăciune prin Duhul Sfânt!
Trebuie să perseverăm rugându-ne pentru noi și pentru ceilalți. Fiecare creștin este dependent de rugăciunile fraților și surorilor în Cristos. Dumnezeu a pus această interdependență între copiii Săi, pentru ca trupul Lui Cristos, Biserica, să funcționeze unitar. Este important să fim exemple bune de urmat pentru ceilalți. Cu adevărat putem totul în Cristos care ne întărește! (Filipeni 4:13)
Trebuie să fim tari în credința în Domnul ca să rămânem verticali, să putem trece peste tot ce vine peste noi, să fim victorioși și să putem face față atacurilor prin puterea Domnului. Avem un dușman nevăzut care continuă să ne facă rău. Trebuie să fim alerți, să rămânem în Cristos și Cristos să rămână în noi, fără întrerupere. Așa cum Domnul Isus căuta în permanență să afle și să împlinească voia Tatălui Ceresc, tot așa trebuie să facem și noi, să trăim dându-i glorie, slavă și onoare Lui Dumnezeu.
Dacă Isus este Domn în viețile noastre, prin El avem toată armura Lui Dumnezeu. Depinde de noi s-o acceptăm și s-o folosim în lupta spirituală pe care o dăm zilnic.
Cum îi elibera Isus pe oamenii pentru care se ruga? Cum, îi vindeca, cum îi salva? Isus a spus să-L urmăm pe El și să facem lucrările pe care le-a făcut El. Isus a spus că vom face lucrări chiar mai mari decât cele pe care le-a făcut El, pentru că El s-a dus la Tatăl și a putut să-L trimită pe Duhul Sfânt, ca să fie cu noi și să lucreze prin noi!
Când copiii lui Israel, erau încă în pustie, după ieșirea din Egipt, au început să se plângă și să cârtească. Dumnezeu a trimis niște șerpi veninoși care i-au mușcat pe mulți, cauzându-le moartea (Numeri 21). După ce în sfârșit și-au recunoscut păcatul, au venit la Moise să ceară ajutor. Dumnezeu s-a îndurat de ei și i-a spus lui Moise să facă un șarpe din aramă pe care să-l înalțe pe o prăjină. Cei care priveau la șarpele din vârful prăjinii după ce erau mușcați, trăiau, veninul nu mai avea efect asupra lor. Isus menționează acel șarpe în:
- Ioan 3: 14-15 „Şi, după cum a înălţat Moise şarpele în pustie, tot aşa trebuie să fie înălţat şi Fiul omului, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.”
Dacă privim la păcatul țintuit pe cruce, înseamnă că admitem că avem nevoie de ajutor. Trebuie să realizăm că noi am păcătuit împotriva Domnului, cu mult înainte ca El să ajungă să fie Mântuitorul nostru.
Isus este Cuvântul. El a luat păcatul nostru. Când privim la El, recunoscând că am păcătuit și că avem nevoie de un Salvator, suntem mântuiți, așa cum doar evreii care s-au supus la ce le-a spus Moise, și au privit la șarpele înălțat, au trăit după ce au fost mușcați de șerpii înfocați.
Cuvântul Lui Dumnezeu este ca o „sabie”, pe care o folosim și în apărare și pentru atac.
Dar pentru a putea folosi sabia Cuvântului Lui Dumnezeu, trebuie ca acesta să fie viu în inimile noastre și să lucreze în viețile noastre. Trebuie să cunoaștem Cuvântul Lui Dumnezeu. Cunoscând Adevărul, vom ajunge liberi și ca să-l cunoaștem, trebuie să-l învățăm. După ce Cuvântul rămâne în noi, îi vom putea ajuta și pe alții să-l cunoască.
Ne putem apăra de atacurile dușmanului, dacă știm versetele specifice situației date, le înțelegem, le credem și le proclamăm peste viața noastră. Putem lupta împotriva minciunilor și a atacurilor de îndoială și descurajare; putem ajuta și alte persoane, să fie eliberate de sub puterea celui rău, dacă știm versetul potrivit și-l proclamăm cu credință. Folosirea corectă a Scripturii, aplicată conform ghidării Duhului Sfânt, va face ceea ce este necesar pentru obținerea victoriei.
- Evrei 4:12 Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăișuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii.
Cuvântul lui Dumnezeu este viu. În primul capitol din cartea Apocalipsa, Ioan relatează cum arăta Isus, când a venit să-i dea mesajul pentru cele șapte biserici: „...Din gura Lui ieşea o sabie ascuţită cu două tăişuri...”(Apocalipsa 1:16). Mai târziu, când vine călare pe calul Său alb, (Apocalipsa capitolul 19), ca să lupte bătălia de la sfârșitul veacului, va avea din nou o sabie în gura Sa.
Cuvântul rostit în duhul, poate fi rostit și cu voce tare. Așa cum auzim în duhul, putem și vorbi în duhul. Verbalizarea versetelor este secundară! În duh Îl putem auzi pe Dumnezeu, sau pe diavolul, că ne vorbește, iar cei de lângă noi nu aud nimic. Putem răspunde cu voce tare, sau tot în duhul. Oricum răspundem, e important să o facem. Când replicăm cu voce tare, aud și cei din preajma noastră.
Cum a reacționat Isus, când era ispitit de diavolul în pustie după patruzeci de zile de post? Din primele versete din Matei 4 aflăm despre felul în care diavolul a încercat să-L ispitească pe Domnul, răstălmăcind Cuvântul Lui Dumnezeu, dar Isus i-a replicat ferm de fiecare dată folosind versetul corect. Dacă Isus a răspuns atacurilor celui rău, folosind Scritura, cu atât mai mult avem noi nevoie să facem la fel, pentru că Isus este cel mai bun exemplu pentru noi. Ar fi putut zice doar: „Pleacă-te înaintea mea, Satane!” sau: „Înapoia mea Satane, Tu nu ai nimic în Mine!” Dar Isus a vrut să ne învețe ce avem de făcut când suntem ispitiți. Isus ne-a învățat și cum să-i ajutăm pe cei legați de diavolul sau bolnavi. Diferența constă doar în faptul că noi ne rugăm Tatălui în Numele Lui Isus și Duhul Sfânt este cel care lucrează prin noi.
- Marcu 16:15-20 Apoi le-a zis: „Duceţi-vă în toată lumea şi propovăduiţi Evanghelia la orice făptură. Cine va crede şi se va boteza va fi mântuit, dar cine nu va crede va fi osândit. Iată semnele care vor însoţi pe cei ce vor crede: în Numele Meu vor scoate draci, vor vorbi în limbi noi, vor lua în mână şerpi, dacă vor bea ceva de moarte, nu-i va vătăma, îşi vor pune mâinile peste bolnavi, şi bolnavii se vor însănătoşi.” Domnul Isus, după ce a vorbit cu ei, S-a înălţat la cer şi a şezut la dreapta lui Dumnezeu. Iar ei au plecat şi au propovăduit pretutindeni. Domnul lucra împreună cu ei şi întărea Cuvântul prin semnele care-l însoţeau. Amin.”
Aceste semne nu-i urmează pe cei care nu cred. Nimic nu se face prin puterea credinciosului; de fapt este puterea Lui Dumnezeu, care lucrează prin creștin. Isus s-a dus să fie cu Tatăl și ne-a trimis Duhul Sfânt care să fie tot timpul cu noi. Duhul Sfânt este cel care împlinește Cuvântul Lui Dumnezeu. El este puterea Lui Dumnezeu care face minuni, împlinind Cuvântul Scripturii.
- Isaia 55:11 „tot aşa şi Cuvântul Meu, care iese din gura Mea, nu se întoarce la Mine fără rod, ci va face voia Mea şi va împlini planurile Mele.”
- Efeseni 6:18 Faceţi în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni şi cereri. Vegheaţi la aceasta cu toată stăruinţa şi rugăciune pentru toţi sfinţii.
Cum ar putea funcționa ceva fără putere? Mașina are nevoie de combustibil, la fel și trupurile noastre au nevoie să fie alimentate ca să funcționăm normal. Oare duhurile noastre nu au nevoie să fie alimentate? Umplerea rezervoarelor duhului nostru se face căutându-L pe Domnul, prin rugăciune, laudă și închinare, meditând la Cuvântul Lui Dumnezeu și rugăciune prin Duhul Sfânt!
Trebuie să perseverăm rugându-ne pentru noi și pentru ceilalți. Fiecare creștin este dependent de rugăciunile fraților și surorilor în Cristos. Dumnezeu a pus această interdependență între copiii Săi, pentru ca trupul Lui Cristos, Biserica, să funcționeze unitar. Este important să fim exemple bune de urmat pentru ceilalți. Cu adevărat putem totul în Cristos care ne întărește! (Filipeni 4:13)
Trebuie să fim tari în credința în Domnul ca să rămânem verticali, să putem trece peste tot ce vine peste noi, să fim victorioși și să putem face față atacurilor prin puterea Domnului. Avem un dușman nevăzut care continuă să ne facă rău. Trebuie să fim alerți, să rămânem în Cristos și Cristos să rămână în noi, fără întrerupere. Așa cum Domnul Isus căuta în permanență să afle și să împlinească voia Tatălui Ceresc, tot așa trebuie să facem și noi, să trăim dându-i glorie, slavă și onoare Lui Dumnezeu.
Dacă Isus este Domn în viețile noastre, prin El avem toată armura Lui Dumnezeu. Depinde de noi s-o acceptăm și s-o folosim în lupta spirituală pe care o dăm zilnic.
Copyright © 2016 Carmen Pușcaș Poate fi folosit pentru studiu personal sau instruire dar nu poate fi copiat și/sau distribuit integral sau parțial fără permisiune și nici pentru profit financiar.
ARTICOLE DESPRE TĂRIE ȘI PERSEVERENȚĂ SPIRITUALĂ:
BUCURAȚI-VĂ ÎN DOMNUL
Biblia ne îndeamnă să ne bucurăm și să fim veseli chiar și când circumstanțele ne sunt potrivnice.
BUCURAȚI-VĂ ÎN DOMNUL - VERSETE BIBLICE
„Bucuraţi-vă totdeauna în Domnul! Iarăşi zic: Bucuraţi-vă!” - Filipeni 4:4
CUM SĂ-L PĂSTRĂM PE ISUS DOMN PESTE VIAȚA NOASTRĂ?
Isus Cristos nu ne poate fi Mântuitor, dacă nu ne este Domn în primul rând.
IMPORTANȚA LAUDEI ȘI A ÎNCHINĂRII
Lauda și închinarea înaintea Lui Dumnezeu conform Scripturii este un mod de viață și mult mai mult decât am crede la prima vedere.
„NE-AR FI GREU SĂ ARUNCĂM ÎNAPOI, CU PICIORUL ÎNTR-UN ŢEPUŞ”
Ce vrea să spună acest proverb de origine greacă, folosit de Domnul Isus când i sa arătat lui Saul din Tars? Este un avertisment serios, demn de toată atenția.
PRIN RĂBDAREA VOASTRĂ VĂ VEȚI CÂȘTIGA SUFLETELE VOASTRE
Puterea răbdării și a păstrării calmului pentru a trăi biruitori și a ne păstra mântuirea.
PUTEREA CUVÂNTULUI LUI DUMNEZEU
Biblia este Cuvântul Lui Dumnezeu și este o sursă esențială de „hrană” pentru sufletul creștinului și conține instrucțiunile indispensabile pentru trăirea creștină.
TĂRIA CREȘTINULUI
Duhul Sfânt este tăria și puterea dată nouă și tuturor celor născuți din nou și ne învață cum să trăim în puterea Sa în toate aspectele vieții.
ARTICOLE DESPRE AUTORITATE ȘI RĂZBOI SPIRITUAL:
AUTORITATEA CREȘTINULUI
„Iată, v-am dat autoritate să călcaţi peste şerpi, peste scorpioni şi peste toată puterea duşmanului, şi nimic nu vă va răni!” - Luca 10:19
AUTORITATEA CREȘTINULUI - VERSETE BIBLICE
Versete Biblice despre autoritatea creștinului în Numele Lui Isus Cristos
RĂZBOIUL SPIRITUAL CONFORM SCRIPTURII
Cum putem învinge în lupta continuă contra naturii noastre firești, precum și a diavolului și slujitorilor lui?
RĂZBOIUL SPIRITUAL - VERSETE BIBLICE
versete biblice despre lupta spirituală a creștinului cu vechea natură decăzută și cu împărăția întunericului, pentru studiu și analiză.
ALTE ARTICOLE DESPRE DEDICARE ȘI MATURITATE SPIRITUALĂ:
HARUL - FAVOAREA NEMERITATĂ
Grația divină, bunătatea plină de milă și îndurare a Lui Dumnezeu.
HARUL - FAVOAREA NEMERITATĂ - VERSETE BIBLICE
Versete Biblice despre atributele harului Lui Dumnezeu pentru studiu și analiză.
IEHOVA IRE- DUMNEZEU CARE POARTĂ DE GRIJĂ
Așa cum Dumnezeu s-a îngrijit de Avraam, la fel face și pentru toți cei care se încred în El azi.
IEHOVA IRE - DUMNEZEU CARE POARTĂ DE GRIJĂ - VERSETE BIBLICE
Versete pe acest subiect, pentru studiu și analiză.
IERTAREA: DE CE NE CERE DOMNUL ISUS SA IERTĂM?
Să înțelegem puterea, importanța și beneficiile iertării în opoziție cu puterea distrugătoare a neiertării.
IMPORTANȚA RUGĂCIUNII - DE CE NE RUGĂM?
Ce ne învață Biblia despre rugăciune și comunicarea cu Dumnezeu.
IMPORTANȚA RUGĂCIUNII - VERSETE BIBLICE
Versete pe acest subiect, pentru studiu și analiză.
ÎNNOIREA MINȚII PRIN PUTEREA CUVÂNTULUI LUI DUMNEZEU
Ce spun Biblia și știința despre capacitatea creierului de înnoire și regenerare.
LUI AVRAAM CREDINȚA I-A FOST SOCOTITĂ CA NEPRIHĂNIRE
Ce a fost valabil pentru Avraam, este și pentru noi: „Credința i-a fost socotită ca neprihănire”
LUI AVRAAM CREDINȚA I-A FOST SOCOTITĂ CA NEPRIHĂNIRE - VERSETE BIBLICE
Versete pe acest subiect, pentru studiu și analiză.
MINCIUNI TACTICE ALE DIAVOLULUI PE CARE LE CRED ADOLESCENȚII
Adolescenții și părinții lor au mare nevoie să recunoască minciunile diavolului ca să nu cadă în capcana lor.
MINCIUNI TACTICE ALE DIAVOLULUI PE CARE LE CRED CREȘTINII
Recunoașterea metodelor de operare ale diavolului ne ajută să nu cădem în capcanele acestuia și să nu-i dăm prilej să ne facă rău.
ROMANI 6 - HARUL NE ELIBEREAZĂ DE SUB PUTEREA PĂCATULUI
Dumnezeu ne-a dăruit Harul prin Isus Cristos, ca să ne elibereze de sub stăpânirea păcatului.
SEMNIFICAȚIA CINEI DOMNULUI ISUS
Un studiu mai aprofundat pe tema Cinei Domnului.
MENIU PRINCIPAL